«Ζούμε σε εποχή παγκόσμιου πληθωριστικού κύκλου», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για απουσία βούλησης στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης της κρίσης.

Στο θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στις αυξήσεις τιμών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η πάταξη των καρτέλ, η μείωση του ΕΦΚ και η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληθωρισμός

«Η Ελλάδα είναι σταθερά, ή κάτω από το μέσο όρο πληθωρισμού, ή ακριβώς στο μέσο όρο. ‘Αρα, δεν είναι το δικό μας το πρόβλημα. Είναι αυτό που αναγκαστικά πληρώνουμε από τον παγκόσμιο εισαγόμενο πληθωρισμό, όπου, είτε έχεις φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως έχουμε εμείς στην Ελλάδα, είτε έχεις σοσιαλ-αριστερή κυβέρνηση, όπως έχουν στην Ισπανία, είναι αδύνατον να το αποφύγεις. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Είναι ζήτημα εποχής. Ζούμε σε εποχή παγκόσμιου πληθωριστικού κύκλου», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις τιμές πετρελαίου και την πολιτική της κυβέρνησης. «’Αμα κυβερνούσατε εσείς, θα βγάζατε ένα διάταγμα παγκόσμιο να μειώσετε την τιμή στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο και τώρα αυτά τα λέμε στα σοβαρά στη Βουλή των Ελλήνων και μας ακούει και ο κόσμος; Δεν είναι ώρα λαϊκισμού, ούτε ώρα να τρελάνουμε τον κόσμο, ότι υπάρχει, δήθεν, κάποιος εύκολος τρόπος να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Μακάρι να υπήρχε. Δεν υπάρχει. Η κυβέρνησή μας διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις τιμές στην αγορά ενέργειας, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε δηκτικά στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ενεργειακό μίγμα της χώρας.

«Γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα για την αποσύνδεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από το ευρωπαϊκό σύστημα. Μάλιστα. Αλλά κανένας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν κάθισε να μελετήσει για ποιο λόγο έγινε αυτή η αποσύνδεση. Ένας είναι ο λόγος. Ότι στο ενεργειακό μίγμα της Ισπανίας το 80% παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της Πορτογαλίας το 60%. Εμάς στην Ελλάδα το 30%. Για ποιο λόγο είναι το 30%;  Ξέρετε για ποιο λόγο είναι το 30%; Γιατί όποτε πάει να γίνει ένα έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, κάποιοι από εσάς και από τους άλλους, πάνε στα δικαστήρια. Κι ένα έργο που θα έπρεπε να ξεκινήσει σε ένα χρόνο, ξεκινάει σε δέκα. Εμ πηγαίνετε στα δικαστήρια. Δικαίωμά σας. Εμ σταματάτε όλα τα έργα. Εμ μας κατηγορείτε και από πάνω. Ε! δεν γίνεται να είναι και όλα δικά σας», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «’Αμα θέλετε την αποσύνδεση και να έχουμε ΑΠΕ, πρώτοι εσείς θα πάτε στα βουνά και θα πείτε να μπουν ανεμογεννήτριες. Όχι όπου πάει να μπει ανεμογεννήτρια, γιατί μπαίνει ανεμογεννήτρια και μετά ‘γιατί δεν έχουμε αποσύνδεση’ και μετά ‘γιατί καίμε λιγνίτη’; Τί θα γίνει δηλαδή;  Θα κουνάμε το δάχτυλό μας στον αέρα και θα παράγουμε ρεύμα; ‘Αρα, δεν μπορείτε να τα έχετε όλα, εν πάση περιπτώσει. Διαλέξτε. Θέλετε λιγνίτη; Λιγνίτη. Θέλετε πετρέλαιο; Πετρέλαιο. Θέλετε φυσικό αέριο; Φυσικό αέριο. Θέλετε ΑΠΕ; ΑΠΕ. Αλλά, διαλέξτε ένα από όλα. Εσείς ότι και να σας προταθεί, γκρινιάζετε. Έτσι δεν πάει η χώρα μπροστά».

«Διαπραγματευτική αποτυχία»

Νωρίτερα, ο Ιωάννης Σαρακιώτης αναφερόμενος στις τιμές της ενέργειας είχε καταγγείλει: «Πώς να ερμηνεύσουμε την απόλυτη διαπραγματευτική αποτυχία σας, κατόπιν της οποίας η Ρωσική Εταιρεία Γκάζπρομ πουλά κατά 30% ακριβότερο το φυσικό αέριο στην Ελλάδα σε σύγκριση με την γειτονική μας Βουλγαρία – και αυτό, τη στιγμή που το 2011 η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 12%, ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10% το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή; Στην Ολλανδία χαρακτηριστικά μειώθηκε κατά 49%, στη Γαλλία κατά 46%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%. Παντελής απουσία στρατηγικής, ουδεμία μέριμνα για ό,τι επερχόταν, ούτε καν προβληματιστήκατε γιατί η Ευρώπη πορευόταν προς μία κατεύθυνση και η χώρα μας προς μία εντελώς αντίθετη».

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει τις ενεργειακές εξαιρέσεις που διεκδίκησαν με επιτυχία η Ισπανία και η Πορτογαλία στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής, τις οποίες δικαιολόγησε η πρόεδρος της Κομισιόν με έναν τρόπο που δεν πείθει κανέναν», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: «Η ληστεία που διαπιστώνεται μέσω του πληθωρισμού και του αυξημένου ΦΠΑ στις ανοδικές τιμές, είναι άνευ προηγουμένου, κάτι που σύντομα θα συνειδητοποιήσουν οι πολίτες απαιτώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης».

«Το καρτέλ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα καρτέλ ολιγοπωλίων. Δεν είναι καν χρηματιστήριο ενέργειας. Στο χρηματιστήριο είναι πάρα πολλοί παίκτες ένθεν κακείθεν. Εδώ είναι τέσσερις και αυτοί καθορίζουν τις τιμές», ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

Το νομοσχέδιο

Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται από σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεργιάδης είπε ότι «εισάγονται περαιτέρω τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, με στόχο τη βελτίωση εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, η οποία επέρχεται κυρίως μέσα από την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και δημοσίευσης πράξεων και στοιχείων στο ΓΕΜΗ».

Αναφερόμενος στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής, και πλέον εντάσσονται σε αυτό όλοι οι νομικοί τύποι που εγγράφονται στο ΓΕΜΗ. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο:

– Με την ολοκλήρωση της σύστασης εταιρείας, οι εταίροι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ανοίγματος τραπεζικού εταιρικού λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα της επιλογής τους, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Υπηρεσίας Μιας Στάσης που διασυνδέεται με τραπεζικά πληροφοριακά συστήματα.

– Κατά τη διαδικασία της σύστασης μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης, η εταιρεία να εγγράφεται στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει έναν αριθμό μητρώου εργοδότη, ο οποίος ενεργοποιείται με την έναρξη απασχόλησης προσωπικού.

– Προβλέπεται δυνατότητα των νομικών τύπων που εντάσσονται στο πεδίο της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, να συστήνονται και μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης, είτε με τη χρήση πρότυπου καταστατικού είτε με τη χρήση πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο.

– Γίνεται επέκταση της χρήσης του προτύπου καταστατικού, με πρόσθετο περιεχόμενο σε όλες τις νομικές μορφές. Όλα τα καταστατικά θα διατίθενται τουλάχιστον και στην αγγλική γλώσσα.

– Ορίζεται ότι το κόστος σύστασης εταιρείας μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης δεν θα υπερβαίνει το ποσό που απαιτεί για την κάλυψη του κόστους παροχής επιγραμμικών υπηρεσιών.

ΓΕΜΗ

Σε σχέση με το ΓΕΜΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις:

– για λόγους διευκόλυνσης επικοινωνίας των μητρώων μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας, θεσπίζεται η υποχρέωση αυτόματης χορήγησης αριθμού ευρωπαϊκού μοναδικού ταυτοποιητή για κάθε υπόχρεο εγγραφής στο ΓΕΜΗ.

– Θεσπίζεται η διαδικασία επιγραμμικής καταχώρισης υποκαταστημάτων αλλοδαπής, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει την έδρα της σε κράτος μέλος, καθώς και η επιγραμμική καταχώρηση των πράξεων και στοιχείων που απαιτούν δημοσιότητα.

– Γίνεται αναλυτική αναφορά στις πράξεις και στα στοιχεία που διατίθενται δωρεάν μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων των κρατών μελών.

– Γίνεται αναλυτική αναφορά στις υποχρεώσεις πληροφόρησης στο κοινό και στο υλικό που θα πρέπει να διατίθεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία, τις υποχρεώσεις των εταιρειών και τις διαδικασίες που προβλέπονται.

– Οι αυτόματες καταχωρήσεις στο ΓΕΜΗ θα πραγματοποιούνται ατελώς.

– Στο ΓΕΜΗ εγγράφονται προαιρετικά οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. «Η προσθήκη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που επιθυμούν να κάνουν εξαγωγές, οι οποίοι για να κάνουν εξαγωγές, θα πρέπει να διαθέτουν αριθμό ΓΕΜΗ», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

– Διαγράφεται η υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ των ομόρρυθμων εταίρων, επειδή δεν απαιτείται πλέον ο αριθμός ΓΕΜΗ των φυσικών προσώπων από τον πτωχευτικό κώδικα.

– Θεσπίζεται η δυνατότητα των υπόχρεων αναγραφής στο ΓΕΜΗ, να εγγράφουν οι ίδιοι ατελώς ηλεκτρονικά στο ΓΕΜΗ τα υποκαταστήματα που διαθέτουν στην ημεδαπή.

– Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος νομιμότητας θα γίνεται για όλες τις πράξεις συστατικού χαρακτήρα, καθώς και για τα πρόσωπα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρείας και τον ορισμό των εκπροσώπων τους.

– Στα στοιχεία που καταχωρίζουν κεφαλαιουχικές εταιρείες του ΓΕΜΗ προστίθεται και ο αριθμός των μετοχών μεριδίων των εταίρων.

-Τροποποιείται το ύψος του ελαχίστου προστίμου από τα 500 ευρώ στα 100 ευρώ. Εξειδικεύονται οι παραβάσεις για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο και ορίζεται το εύρος του ύψους του προστίμου. Ενδεικτικά προβλέπονται πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν εγκαίρως οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, για τους υπόχρεους που κάνουν λανθασμένες ψευδείς αυτόματες καταχωρήσεις, για την καταχώρηση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων κατά την ηλεκτρονική σύσταση εταιρείας.

– Θεσπίζονται ποινικές κυρώσεις για τους πιστοποιημένους χρήστες ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας Μιας Στάσης που δεν θα κάνουν ορθή χρήση των κωδικών πρόσβασης στα πληροφοριακά συστήματα ΓΕΜΗ και Υπηρεσία Μίας Στάσης.

– Θεσμοθετείται πανελλήνια δέσμευση επωνυμίας και διδακτορικού τίτλου, η οποία θα μπορεί να δεσμεύεται και αυτόματα από τους ενδιαφερόμενους, για την καλή προστασία του εμπορικού τίτλου, δηλαδή.

– Δημιουργείται Γενικό Μητρώο Επιστημονικών Φορέων, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το Γ.Ε.ΜΗ. Σε αυτό, θα εγγράφονται προαιρετικά τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις.

Τα κόμματα

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης, ανέφερε ότι επιδιώκεται η περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης νέων τεχνολογιών σε ό,τι αφορά στη διαδικασία σύστασης εταιρειών και στην εν γένει εμπορική δημοσιότητα, στοιχεία κρίσιμα για τη λειτουργία ενός σύγχρονου αξιόπιστου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Η εξασφάλιση ενός νομικού και διοικητικού περιβάλλοντος ταχύτητας και διαφάνειας στην ίδρυση των εταιρειών και στην πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους, διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματική και οικονομική ζωή της χώρας. Το υψηλό επίπεδο του επιχειρείν επιδρά σίγουρα στην οικονομική ανάπτυξη και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσομένων», είπε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο επεκτείνει τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και την καθιέρωση online διαδικασιών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας, αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

«Το νομοσχέδιο ενσωματώνει τροποποιήσεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η διαπραγμάτευση επί των οποίων πραγματοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης και πρόσθεσε ότι και η ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης, σχεδιάστηκε το 2016 και υλοποιήθηκε το 2018, οδηγώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το δείκτη Doing Business, στην κατηγορία έναρξης επιχείρησης. Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το υπουργείο να μεριμνήσει για την ποσοτική και ποιοτική επάρκεια των δειγματοληπτικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Προφανώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης εταιρείας αποτελεί ζητούμενο, όπως και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Όμως αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ελέγχους, οι οποίοι διασφαλίζουν την επαρκή εποπτεία της διαδικασίας», είπε ο κ. Σαρακιώτης.

«Ασφαλώς και βλέπουμε με θετικό τρόπο οποιοδήποτε νομοθετικό δημιούργημα ενισχύει ένα ακόμα πολυσήμαντο έργο που άφησε παρακαταθήκη στη χώρα μας η παράταξή μας, όπως το ΓΕΜΗ», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, που επισήμανε όμως ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι αρτιότερο, ώστε να αξιοποιούνται οι ευκαιρίες και να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις παγκοσμίως στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. «Σήμερα, οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να νομοθετούμε με γνώμονα τις ανάγκες της εποχής και του μέλλοντος, και να ενισχύουμε επιπλέον τα σημαντικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας -όπως το Γ.Ε.ΜΗ.  Τα περιθώρια λαθών και παραλείψεων έχουν από καιρό εκλείψει», σχολίασε ο κ. Πάνας.

«Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου συνιστούν ένα νέο γύρο διευκολύνσεων των επιχειρηματικών ομίλων, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κρατικού μηχανισμού, ώστε με ταχύτητα και μειωμένο κόστος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων της καπιταλιστικής οικονομίας, γενικότερα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Αναφερόμενος στο ΓΕΜΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε πως ήταν αίτημα των μεγάλων εμπόρων, δεν ήταν αίτημα και ούτε ενδιαφέρει το μικρέμπορα επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο. «Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό, αυτό προσθέτει ένα ακόμα επιπλέον βραχνά. Είναι βέβαιο, πως δεν θα γίνει γόνιμη και παραγωγική καμία εμπορική δραστηριότητα, γιατί καθιερώνει το Γ.Ε.ΜΗ. ούτε τελικά θα αυξηθεί ο τζίρος τους. Εξάλλου, όλες οι έως τώρα αποφάσεις της Ε.Ε., οι Οδηγίες διακυβερνητικές, πρωθυπουργών, υπουργών, πάντα ήταν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

«Η σύσταση εταιρείας με μία στάση είχε ήδη θεσμοθετηθεί με το νόμο 4072/2012 χωρίς ασφαλώς να έχει επιτευχθεί κάτι, αφού το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία, αλλά η οικονομία. ‘Αλλωστε, όταν υπάρχει αντικείμενο και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, οι επενδυτές πιέζουν όσον αφορά τις διαδικασίες, όπως το παράδειγμα του ξεπουλήματος των αεροδρομίων μας στη FRAPPORT, του Ελληνικού, της El Dorado World  και ούτω καθεξής”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

«Το να παρουσιάζεται η απλούστευση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, αποτελεί μέγιστη υποκρισία. και ένα κλασικό και πολυφορεμένο νεοφιλελεύθερο αφήγημα που θέλει τη γραφειοκρατία ως το μοναδικό εμπόδιο στην ανάπτυξη και το μοναδικό αίτιο για την επενδυτική ένδεια της ελληνικής Οικονομίας και όχι τις απαράδεκτες πολιτικές που εφαρμόζονται με ζέση από το σύνολο των μνημονιακών κυβερνήσεων. Πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην αποεπένδυση, στην εκτόξευση του χρέους, στην κατάρρευση των επιχειρήσεων και στην πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax