
Καινοτόμα ψηφιακά «εργαλεία» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του terroir της περιοχής, ανέπτυξαν και εφαρμόζουν πιλοτικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η ομάδα παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη», οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κιλκίς και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
«Αναπτύσσουμε δράσεις και υλοποιούμε έργα τα οποία αναδεικνύουν το μοναδικό “ύφος” της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.
Η «φυσιογνωμία» του έργου ψηφιακής αποτύπωσης
Πρόκειται για μία προσπάθεια αποτύπωσης του terroir της Ζώνης Παραγωγής ΠΟΠ Γουμένισσας, με τη βοήθεια ψηφιακών μεθόδων, μεταξύ των οποίων και η διαδικτυακή πλατφόρμα (portal) που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο (real time) τα δεδομένα που συλλέγονται στους εγκατεστημένους σταθμούς στα αμπελοτόπια της Γουμένισσας, μίας περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με ισχυρό brand στην οινοποιητική «τέχνη».
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του portal είναι η αμφίδρομη λειτουργία του: Θα συλλέγει πληροφορίες από τους σταθμούς και, παράλληλα, θα δίνει πληροφορίες στους αμπελοκαλλιεργητές, βοηθώντας τους στη διαδικασία παραγωγής.
Μ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται ακόμα πιο ισχυρή η θέση της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας στον εγχώριο αμπελουργικό και οινοποιητικό «χάρτη». Παράλληλα, το έργο δίνει προτεραιότητα στην «αποκρυπτογράφηση» του terroir , πιστοποιώντας την υπεροχή των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης.
Το έργο είναι αποτέλεσμα σύμπραξης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, της ομάδας παραγωγών Γουμένισσας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» και των οινοποιών που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κιλκίς.
Η μετουσίωση της «ιδέας» της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς έφτασε στην ολοκλήρωσή της, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στελέχη της ΔΑΟΚ, οινοποιοί και ομάδα παραγωγών το περασμένο καλοκαίρι με τον προϊστάμενο του Τμήματος Οίνου και Αμπέλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γραμματικό.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα που αφορά τον χαρακτηρισμό του terroir της αμπελουργικής ζώνης Γουμένισσας, πέρα από το πρωτοποριακό της «ύφος» είναι εξαιρετικά χρηστική, καθώς οι συμμετέχοντες στο έργο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν – ανά πάσα στιγμή – τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως μετεωρολογικές προβλέψεις, ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και να εξετάζουν τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν.
Tα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του terroir
Το terroir είναι μία σύνθετη έννοια που απαρτίζεται από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες (μάλιστα σε επίπεδο μεσοκλίματος, δηλαδή ακόμα και σε επίπεδο αμπελοτεμαχίου, την σύνθεση του εδάφους, την τοπολογία (κλίση, υψόμετρο, έκθεση στον ήλιο), τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τη σχέση του γήινου με το υγρό στοιχείο, και την ανθρώπινη παρέμβαση στο αμπέλι.
Κάθε οινοπαραγωγική ζώνη ανά τον κόσμο, όπως κι αυτή της Γουμένισσας, έχει το δικό της αποτυπωμένο terroir, το οποίο προκύπτει από τους παράγοντες που το συνθέτουν. Περιβάλλον και άνθρωπος αποτυπώνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών της διαμορφώνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα, κάτι που προσδιορίζει τους ποιοτικούς οίνους. Το terroir της Γουμένισσας είναι, κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, το χαρακτηριστικό γνώρισμα που επιβεβαιώνει ότι τα κρασιά της Π.Ε. Κιλκίς είναι μοναδικά.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης