H JPMorgan θα μπορούσε να χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την έκθεσή της στη Ρωσία προειδοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, Τζέιμι Ντάιμον.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Ντάιμον προέτρεψε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη και επανέλαβε την έκκληση να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια για τη χώρα και τους συμμάχους της.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των πιθανών ζημιών της JPMorgan ή το χρονικό πλαίσιο, αλλά είπε ότι η τράπεζα ανησυχεί για τις δευτερεύουσες επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε εταιρείες και χώρες. Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική επιχείρηση».

«Η Αμερική πρέπει να είναι έτοιμη για την πιθανότητα ενός εκτεταμένου πολέμου στην Ουκρανία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο», έγραψε.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανανεώσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους για να περιορίσουν το εύρος τους σε προμηθευτές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή να συμπεριλάβουν μόνο «εντελώς φιλικούς συμμάχους». Προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσχωρήσουν ξανά στην Trans-Pacific Partnership, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο.

Σχολιάζοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο Ντάιμον είπε ότι ο αριθμός των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve «θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι αναμένει η αγορά». Ανακοίνωσε επίσης αυξανόμενα έξοδα για την τράπεζα, εν μέρει λόγω των επενδύσεων σε τεχνολογία και του κόστους εξαγοράς.

Πρόκειται για την 17η επιστολή του Ντάιμον ως Διευθύνων Σύμβουλος. Αν και ο Ντάιμον δεν είναι ο μόνος Διευθύνων Σύμβουλος μιας κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας που γράφει τέτοιες επιστολές, οι επιστολές του διαβάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ της ελίτ και παραγόντων της Wall Street εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών απόψεων που εκφράζονται.

Ενώ έγραψε ότι δεν ανησυχεί για την έκθεση της τράπεζας στη Ρωσία, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία και θα επηρεάσει τη γεωπολιτική για δεκαετίες.

«Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε κάθε βήμα: πανδημία, πρωτοφανείς κυβερνητικές ενέργειες, ισχυρή ανάκαμψη μετά από μια απότομη και βαθιά παγκόσμια ύφεση, εξαιρετικά πολωμένες εκλογές στις ΗΠΑ, αυξανόμενος πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία και δραματικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε. .

Σχετικά με τις εξαγορές, είπε ότι η τράπεζα θα μειώσει τις αγορές μετοχών τον επόμενο χρόνο για να καλύψει τις αυξήσεις κεφαλαίου που απαιτούνται από τους ομοσπονδιακούς κανόνες «και επειδή έχουμε κάνει κάποιες καλές εξαγορές που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν το μέλλον της εταιρείας μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας