Η πληρωμή τόκων για ένα κρατικό ομόλογο της Ρωσίας, που λήγει το 2029, διεκπεραιώθηκε από την ανταποκρίτρια τράπεζα JPMorgan Chase & Co, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.  Η Ρωσία επρόκειτο να καταβάλει 66 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους ομολόγων τη Δευτέρα για τον συγκεκριμένο τίτλο, και από ό,τι προκύπτει κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να αποφύγει την τεχνική χρεοκοπία.

Την περασμένη εβδομάδα η χώρα, κατέβαλε τόκους για δύο κρατικά ομόλογα, αμβλύνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία και την ικανότητά της να ανταποκριθεί στο εξωτερικό της χρέος μετά την επιβολή σκληρών κυρώσεων από τα δυτικά έθνη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης – Πλήρωσε δόση τόκων ομολόγων ύψους 117 εκατ. δολ. μέσω «ξένης τράπεζας»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η JPMorgan συνεργάστηκε τη Δευτέρα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Η πληρωμή είχε προχωρήσει στο επόμενο βήμα πριν παραδοθούν τα χρήματα στους ομολογιούχους, πρόσθεσε η πηγή. Το Reuters δεν μπόρεσε να μάθει ποια τράπεζα ενεργούσε ως εκπρόσωπος πληρωμών για το ομόλογο.

Την περασμένη εβδομάδα, η JPMorgan επεξεργάστηκε την πληρωμή ως ανταποκρίτρια τράπεζα και την παρέδωσε στη Citigroup Inc, η οποία ως αντιπρόσωπος πληρωμών διένειμε τα κεφάλαια στους κατόχους ομολόγων.

Διαβάστε επίσης: Σε δολάρια η πληρωμή των δύο ομολόγων – Ο ρόλος της JP Morgan

Η Ρωσία έχει 15 διεθνή ομόλογα σε κυκλοφορία ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από την κρίση στην Ουκρανία, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατείχαν επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές χρημάτων εκτός Ρωσίας.

Η επόμενη δοκιμή της χώρας είναι μια πληρωμή 102 εκατομμυρίων δολαρίων στις 28 Μαρτίου και μετά από αυτήν στις 31 Μαρτίου υπάρχει μια πληρωμή 447 ​​εκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να γίνει σε δολάρια. Η μεγαλύτερη πληρωμή του έτους — και η πρώτη πλήρης εξόφληση του «κεφαλαίου», ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων — λήγει στις 4 Απριλίου.

Ο αναλυτής της JPMorgan, Jonny Goulden, δήλωσε ότι οι επερχόμενες πληρωμές μπορεί να αντιμετωπίζουν τους επενδυτές διαφορετικά “είτε επειδή αυτά τα ομόλογα εκκαθαρίζονται μέσω του ρωσικού μηχανισμού διακανονισμού NSD είτε επειδή έχουν ένα ρούβλι ως νόμισμα πληρωμής, το οποίο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να κοιτάξει να πληρώσει σε ρούβλια.

Ακόμα κι αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πληρώσει, ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ειδικά για ομόλογα που πρέπει να εξυπηρετηθούν σε δολάρια, μετά τη λήξη της προσωρινής άδειας που εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου.

Ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος της TS Lombard εκτιμά ότι η ροή των χρημάτων θα συνεχιστεί, με πιθανές περαιτέρω εξαιρέσεις από το OFAC.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, ενώ η Μόσχα με τη σειρά της ανταπέδωσε, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να περιπλέκονται.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία μεταφέρει το δράμα της χρεοκοπίας στο μέλλον

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει να στείλει το ισοδύναμο ποσό πληρωμής τόκων σε ρούβλια εάν οι πληρωμές σε δολάρια δεν έφταναν σε ξένους κατόχους ομολόγων, κάτι που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch είπε ότι θα συνιστούσε κρατική χρεοκοπία, εάν δεν διορθωθεί εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα