
Ο Μητσοτάκης είπε κάτι αυτονόητο. Πως αν δεν πάρει αυτοδυναμία, θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με κάποιον άλλον.
Προφανώς διότι έτσι δουλεύει η δημοκρατία. Δεν θα κλείσει η χώρα επειδή ο Μητσοτάκης δεν πήρε αυτοδυναμία.
Και υποθέτω ότι αυτό το αυτονόητο θα το επαναλαμβάνει έως τη μέρα που θα κλείσουν οι κάλπες – οι δεύτερες κάλπες εννοείται…
Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν. Στις πρώτες εκλογές θα διαλέξουν κόμμα. Στις δεύτερες εκλογές θα ψηφίσουν κυβέρνηση.
Φυσικά η βολική λύση για πολλούς θα ήταν να πάρει ο Μητσοτάκης αυτοδυναμία. Δεν θα χρειάζεται να βασανίζει κανείς το μυαλό του.
Αρκούσε όμως ένας εύλογος υπαινιγμός του Πρωθυπουργού για να πιάσει θάλασσα το πολιτικό σύστημα.
Διότι αν ο Μητσοτάκης δεν πάρει αυτοδυναμία, θα χρειαστεί συνεταίρο. Και τότε κανείς δεν θα τραγουδάει «να με παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι, τα κύματα…». Θα τον πάρει και θα τον σηκώσει.
Είναι πιθανό κάτι τέτοιο; Ολα είναι πιθανά στην πολιτική.
Κατ’ αρχάς πολλά μπορεί να συμβούν έως τις εκλογές. Κι αν πάρουμε υπόψη τι έχει μεσολαβήσει από τις προηγούμενες, μάλλον πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας.
Στη συνέχεια θα δούμε τι θα προκύψει από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία.
Και ύστερα θα ακολουθήσουν οι δεύτερες εκλογές ώστε να δούμε αν θα πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ. Εως τώρα, η αυτοδυναμία είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά.
Ακόμη όμως κι αν είναι ή δεν είναι πιθανή, η αυτοδυναμία είναι βολική. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει – ούτως ή άλλως, άλλοι θα κυβερνήσουν…
Υποθέτω λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης διατύπωσε το ενδεχόμενο μιας μη αυτοδυναμίας της ΝΔ όχι επειδή κλονίστηκε η αυτοπεποίθησή του, ούτε επειδή στράβωσαν οι δημοσκοπήσεις (που δεν στράβωσαν ιδιαίτερα…) ούτε επειδή ναυάγησε και έψαχνε σωσίβιο από τον Ανδρουλάκη.
Το έκανε για να βγάλει στη σέντρα το ΚΙΝΑΛ. Και το ΚΙΝΑΛ τσίμπησε. Πάνε τα σύννεφα, πάνε οι άνεμοι, πάνε τα κύματα.
Ακατανόητο γιατί τσίμπησε. Κανένα σοβαρό κόμμα δεν θα καθόταν να κουβεντιάζει τι θα κάνει μετά τις μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν, ούτε τι θα βγάλουν.
Αρκούσε λοιπόν στο ΚΙΝΑΛ να απαντήσει στο αυτονόητο του Μητσοτάκη με το δικό του αυτονόητο. Αλλά περιέργως και αναιτίως μπήκε στην κουβέντα.
Και ο μεν Μητσοτάκης άλλο που δεν ήθελε. Αυτός χτίζει το εκλογικό δίλημμα των δεύτερων εκλογών που τον συμφέρει: ψηφίστε με γιατί θα μπλέξουμε με το χάος.
Αλλά τι συμφέρει το ΚΙΝΑΛ να ενισχύει το εκλογικό δίλημμα του Μητσοτάκη; Ισα-ίσα. Το μόνιμο μοτίβο του θα έπρεπε να είναι «δεν τίθεται θέμα χάους, ούτε ακυβερνησίας, εμείς είμαστε εδώ».
Φυσικά έως τις εκλογές θα ζήσουμε κι άλλα τέτοια. Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάζει τον εαυτό του ως μοναδική αξιόπιστη κυβερνητική λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, ούτε προβλέπεται να πει κάτι, σχεδόν δεν ασχολείται.
Συνεπώς το ΚΙΝΑΛ καλείται εκ των πραγμάτων να καλύψει ένα κενό. Να πείσει ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι μονόδρομος. Αλλά για να πείσει πρέπει κάτι να πει.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα