Καταιγιστικές συνεχίζουν να είναι εξελίξεις και στη γερμανική πρωτεύουσα με φόντο τις θηριωδίες στην Μπούτσα και την παγκόσμια κατακραυγή.Σαράντα Ρώσοι διπλωμάτες απευλάνονται από τη Γερμανία, έχοντας προθεσμία πέντε ημερών για να φύγουν από τη χώρα. «Εργάστηκαν σε βάρος της ελευθερίας και της συνοχής της κοινωνίας, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ανεχθούμε» ανέφερε η υπ. Εjωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε ήδη στον Ρώσο πρεσβευτή στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ενώ αναμένεται η απάντηση της Μόσχας στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Interfax. H γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το διπλωματικό προσωπικό που κρίθηκε «ανεπιθύμητο» στη Γερμανία σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σταϊνμάιερ: Έκανα λάθος, αποτύχαμε

Αναβρασμός όμως επικρατεί και στο γερμανικό προεδρικό μέγαρο, με τον Γερμανό πρόεδρο να προβαίνει σε ασυνήθιστες για το προεδρικό αξίωμα ευθείες δηλώσεις. Μετά τον χαρακτηρισμό χθες των θηριωδιών στην Μπούτσα ως «εγκλημάτων πολέμου» που πλέον είναι «ορατά» σε όλους,σήμερα προχώρησε σε ακόμη πιο δραματικές δηλώσεις αλλά και σκληρή αυτοκριτική προκαλώντας αίσθηση. Αναγνώρισε λάθη στη διαχρονική γερμανική Οστπολιτίκ που προέβλεπε την προσέγγιση και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Η προσήλωσή μου στον Νord Stream 2 ήταν λάθος. Κρατηθήκαμε από γέφυρες που χτίσαμε, τις οποίες όμως η Ρωσία δεν πιστεύει πια και για το οποίο μας είχαν προειδοποιήσει οι εταίροι μας». Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρώην υπ. Εξωτερικών από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην επικεφαλής της καγκελαρίας επί Γκέρχαρντ Σρέντερ, έκανε λόγο για «αποτυχία» της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης. «Αποτύχαμε στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία. Αποτύχαμε με τη θέση μας να συμπεριλάβουμε τη Ρωσία σε μια κοινή αρχιτεκτονική ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ουκρανός πρέσβης (και) κατά Σταϊνμάιερ

Μία μέρα πριν ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ στράφηκε κατά του Γερμανού προέδρου με σκληρά λόγια μιλώντας στην εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου και χαρακτηρίζοντας τη σχέση του Φρανκ Βάλντερ Σταϊνμάιερ με τη Ρωσία «ιερή», με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας «να μην παίζει κανέναν ρόλο».

Μάλιστα του επιρρίπτει ότι ως επικεφαλής της καγκελαρίας και μετέπειτα ως υπ. Εξωτερικών δημιούργησε ένα δίκτυο επαφών με τη Ρωσία, το οποίο προσομοιάζει με «ιστό αράχνης». Ο Αντρίι Μέλνικ χαρακτήρισε τέλος «κενά λόγια» την καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων, εάν δεν ακολουθήσουν συνέπειες.

Πηγή: Deutsche Welle/Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή