Η Ισπανία σχεδιάζει την επένδυση ενός ποσού έως και 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη μικροτσίπ και ημιαγωγών σε μία προσπάθεια να εκσυγχρονίσει την οικονομία της που εξακολουθεί να βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία.

«Θέλουμε η χώρα να μπει στην εμπροσθοφυλακή της βιομηχανικής και τεχνολογικής προόδου», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώνοντας την πρόθεση επένδυσης στον τομέα της παραγωγής ημιαγωγών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε όμως ότι το συγκεκριμένο project θα λάβει σύντομα έγκριση από το κυβερνητικό συμβούλιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συγκεκριμένη επένδυση που θα φτάνει έως και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να ξανασταθεί στα πόδια της η οικονομία της χώρας, η οποία έχει υποφέρει από την πανδημία και στη συνέχεια βρέθηκε υπό πίεση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι ημιαγωγοί θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ισπανίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας. Ο ίδιος ο Σάντσεθ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε προβλήματα στην τροφοδοσία κρίσιμης σημασίας αερίων για την παραγωγή ημιαγωγών (αργό και νέον).

Η ισπανική επένδυση έρχεται σαν συνέχεια της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί σημαντικός κατασκευαστής ημιαγωγών και να κατασκευάζει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030. Ήδη εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα ο Chips Act των 45 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ και χώρες, ανεξάρτητα, προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις, όπως η Γερμανία με επένδυση 5 δισ. ευρώ από την αμερικανική Intel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας