Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κινηθούν αισιόδοξα και να επιδιώξουν «να πάρουν μεγάλες αυξήσεις από τους tour operators για το 2023» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, προκειμένου τα ελληνικά ξενοδοχεία να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.

Υπέρ της θέσης αυτής συνηγόρησε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνοντας στο twitter ότι «συμφωνώ με τον @YARetsos.Η ζήτηση για Ελλάδα 2022/23 θα είναι πολύ μεγάλη. Οι συνάδελφοι θα διαπράξουν μέγα λάθος αν φοβηθούν να αυξήσουν 8%-10% τις τιμές για το 23 στους TOs ώστε να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους & να καλύψουν τον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι για τον κ. Ρέτσο και το στοιχείο που θα καθορίσει εν πολλοίς τη φετινή πορεία του τουρισμού. Μπορεί ο πόλεμος στην  Ουκρανία να πάγωσε για λίγο τις κρατήσεις όμως δεν έφερε ακυρώσεις. Επίσης αν η σύρραξη σταματήσει εντός του Απριλίου, τότε θα σημειωθεί έκρηξη στη ζήτηση, είπε χθες σε συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ο στόχος

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ο στόχος να προσεγγίσει ο κλάδος τα τουριστικά έσοδα των 18,2 δισ. ευρώ του 2019 δεν έχει χαθεί για φέτος.

Από τις αγορές πιο δυναμικές χαρακτήρισε την βρετανική και την Σκανδιναβική ενώ περιμένουμε πολλά και από την αμερικάνικη, η οποία όμως επηρεάζεται πολύ από τους πολέμους. Για την γερμανική αγορά είπε όπως και για την πολωνική είναι πιο συγκρατημένη.

Μεγαλύτερη επίπτωση από τον πόλεμο θα έχει ο πληθωρισμός και ακρίβεια, συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια αλλά και τον πρωτογενή τομέα διαμορφώνουν ένα περίεργο μείγμα, τις πραγματικές επιπτώσεις του οποίου θα δούμε το 2023. Όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος ο ευρωπαίος τουρίστας έχει λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων έχει αποταμιεύσει περισσότερα χρήματα  τα δυο τελευταία χρόνια και είναι διατεθειμένος να τα ξοδέψει για να ταξιδέψει. Του χρόνου όμως το κύμα ακριβείας αναμένεται να γίνει πιο αισθητό.

Επανασχεδιασμός

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ακόμη ότι η άνοδος των τιμών των υλικών οδηγεί σε επιβράδυνσης και επανασχεδιασμό πολλών ξενοδοχειακών έργων και επενδύσεων.

Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σημείωσε ότι πλήττονται από το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια των πρώτων υλών του πρωτογενούς τομέα και φέτος δεν έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τις τιμές τους σε νέα αυτή πραγματικότητα.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε το σύνολο του τουριστικού εισοδήματος με τα νούμερα των επιχειρήσεων που επίσης έχουν διαφορετικές αντοχές και αποτελέσματα ανάλογα με τις περιοχές της χώρας όπου δραστηριοποιούνται», είπε και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων επηρεάζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων, τις αυξήσεις μισθών, το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος που για κάποιους κλάδους ήταν το πιο σημαντικό. Αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι  τα αποτελέσματα τους θα επηρεασθούν αρνητικά.

Μέτρα στήριξης

Πάντως είναι σε εξέλιξη μια σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων όπως η επιδότηση του ενεργειακού κόστους, η παράταση του Συνεργασία για Απρίλιο και Μάιο ενώ γίνονται  συζητήσεις για τον ΦΠΑ στη διαμονή και τις μεταφορές.

Για το 2023 κάλεσε του ξενοδόχους να διαπραγματευθούν με τους tour operators «μεγάλες αυξήσεις» και εκτίμησε ότι «ο ελληνικός τουρισμός, έχει γνώση, ωριμότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο και αυτή τη μεγάλη κρίση που προέκυψε».

Βολές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού όπως είπε που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το καθεστώς παραμένει «γκρίζο» σημείωσε και έθεσε μια κόκκινη γραμμή για τον ΣΕΤΕ, με αφορμή την τελευταία επένδυση μονάδας που μετέτρεψε ολόκληρο κτίριο σε διαμερίσματα με υπηρεσίες ξενοδοχείου τα οποία όμως ενέταξε στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Εξαγγέλλονται επενδύσεις που είναι ξενοδοχεία αλλά λειτουργούν με βραχυχρόνιά μίσθωση που σημαίνει ότι δεν καταβάλουν ΦΠΑ, φόρο διαμονής, δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους που έχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την στρέβλωση του ανταγωνισμού» τόνισε ο κ. Ρέτσος και αποκάλυψε  ότι η κυβέρνηση  αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι σε τέτοιου είδους επενδύσεις καταγράφεται φοροδιαφυγή.

Καμπάνια για την προσέλκυση προσωπικού

Τέλος ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Το έλλειμμα υπολογίζεται το 22-23% για φέτος και ανακοίνωσε ότι θα γίνει μία καμπάνια προσέλκυσης προσωπικού στον τουριστικό τομέα.

Εκτίμησε ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού θα έχουμε αυξήσεις μισθών για την ενίσχυση της προσφοράς.

Ειδική μνεία έκανε στη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω της δημιουργίας περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας εντός του 2022, και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «ο τουρισμός είναι καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός