Τις… επιθετικές προθέσεις των μελών του συμβουλίου της Federal Reserve να ανεβάσει στροφές στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου αποκάλυψαν ότι έχει δρομολογηθεί η μείωση του ισολογισμού της τράπεζας, που έχει εκτοξευτεί στα 9 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της χαλαρής πολιτικής και των μέτρων στήριξης της περιόδου της πανδημίας.

Το ύψος της μείωσης που συζητήθηκε ανέρχεται σε 95 δισ. δολάρια το μήνα, παραπέμποντας σε έναν δυναμικό ρυθμό απομείωσης, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα ανάλογα βήματα που είχαν εφαρμοστεί το διάστημα 2017-2019, μετά την τότε περίοδο πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Από το ποσό αυτό περίπου 60 δισ. δολάρια θα αφορούν κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολάρια έτερους ενυπόθηκους τίτλους.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται πως η μείωση πιθανότατα θα «κλειδώσει» κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Την πρόβλεψη αυτή είχε κάνει σε δηλώσεις της χθες και η Κυβερνήτης της Fed, Λάελ Μπρέναρντ.

Μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, το συμβούλιο ενέκρινε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και τρία χρόνια, ύψους 25 μονάδων βάσης. Όμως, τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως ήδη κάποια μέλη ήθελαν μια δυναμικότερη εκκίνηση με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, άποψη ωστόσο που δεν επικράτησε λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση τα πρακτικά επιβεβαιώνουν πως το παράθυρο για πιο δυναμικές μεταγενέστερες αυξήσεις έχει ανοίξει, γεγονός που συνάδει με την άποψη πολλών αναλυτών ότι στο συμβούλιο του Μαΐου η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σίγουρα κατά 0,50%.

«Πολλά μέλη επισήμαναν ότι μία ή και παραπάνω αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος του επιτοκίου θα είναι ενδεδειγμένη σε μελλοντικές συνεδριάσεις, ειδικά αν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν αυξημένες ή και ενισχυθούν περαιτέρω» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία αυτά ήταν, όπως λογικό, άμεση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται πτωτικά και τις αποδόσεις των ομολόγων να κερδίζουν έδαφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή