Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει μόνη της στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων μόνο μέσα από εργαλεία της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβαρύνει με μεγάλο κόστος την κοινωνία.

Αυτό υποστήριξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, καλώντας για τον λόγο αυτό τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μοιραστούν μέρος του βάρους προστατεύοντας τα νοικοκυριά από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Το κατάλληλο μίγμα

Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, ο Φάμπιο Πανέτα σε ομιλία του στην Ιταλία επεσήμανε πως μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τη σφαίρα επιρροής των κεντρικών τραπεζών. Επομένως απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στρατηγικής για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις με λιγότερο επώδυνο τρόπο. Τέτοιοι τρόποι είναι η μείωση των έμμεσων φόρων ή μεγαλύτερα βοηθήματα προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για να μπορέσουν να αντέξουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

«Το να ζητάμε η νομισματική πολιτική από μόνη της να κατεβάσει τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό» τόνισε. «Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα επηρέαζε άμεσα τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες οδηγούνται από παγκόσμιους παράγοντες και τώρα πλέον κι από τον πόλεμο. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την εγχώρια ζήτηση για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό» εξήγησε.

Πάντως, ο Φάμπιο Πανέτα ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο δεν θα διστάσει να δράσει, αν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών πέρα από κάθε έλεγχο, ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί.

Διχογνωμία

Αν και η ΕΚΤ επιτάχυνε τη διαδικασία τερματισμού των μέτρων στήριξης, είναι σαφές πως υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της αναφορικά με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής, όμως η ΕΚΤ δεν έχει ακολουθήσει για την ώρα ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της περιοχής που είναι σαφώς πιο ευάλωτες στις συνέπειες του πολέμου. Αν και οι αγορές χρήματος από την πλευρά τους επιμένουν να «βλέπουν» διαδοχικές αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων από το Σεπτέμβριο.

Πάντως, από διάφορες δηλώσεις φαίνεται πως η ΕΚΤ επιζητά και την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την πλευρά των κυβερνήσεων με στοχευμένα μέτρα στήριξης των κοινωνιών. Ήταν κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί σε δηλώσεις της και η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας τη στήριξη της προς την αύξηση της κρατικής βοήθειας προς τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή