Ώθηση δίνουν σήμερα στις τιμές του πετρελαίου οι ανησυχίες που εκφράζουν οι αναλυτές ότι παρά τη συμφωνία των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα, πλέον των 180 εκατ. βαρελιών που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ, η διάθεση δεν θα είναι αρκετή σε σχέση με τη ζήτηση.

Έτσι, σήμερα Πέμπτη, αυξάνονται από το χαμηλό τριών εβδομάδων που άγγιξε χθες, μετά την ανακοίνωση του ΙΕΑ, με το αμερικανικό αργό να πέφτει σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ήταν αυξημένα κατά 1,48 δολ. ή 1,5%, στα 102,55 δολ. το βαρέλι στις 07:42 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν 1,26 δολ. ή 1,3%, στα 97,49 δολ. το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν βουτιά άνω του 5% στην προηγούμενη συνεδρίαση και έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαρτίου.

«Η απελευθέρωση πετρελαίου από τα μέλη του ΙΕΑ αντικατοπτρίζει την ισχυρή πολιτική αποφασιστικότητα κατά του ρωσικού πετρελαίου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει την πραγματική έλλειψη εφοδιασμού», ανέφερε στο Reuters έμπορος με έδρα τη Σαγκάη.

Τα κρατικά διυλιστήρια στην Κίνα, που είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, τηρούν τις υπάρχουσες συμβάσεις πετρελαίου με τη Ρωσία, αλλά αποφεύγουν τις νέες παρά τις έντονες εκπτώσεις.

«Εκτός από την τεράστια απελευθέρωση παγκόσμιων αποθεμάτων, η καταστροφή της ζήτησης και η ύφεση είναι επί του παρόντος ο μόνος μηχανισμός μείωσης των τιμών σε έναν κόσμο χωρίς μεγάλα αποθέματα», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Οι αδιέξοδες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχουν καθυστερήσει περαιτέρω την πιθανότητα άρσης των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο, προσθέτοντας μια ακόμη πίεση στην ήδη σφιχτή αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές