Στην απελευθέρωση επιπλέον 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα συμφώνησαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), πέραν της ποσότητας που έχει ανακοινώσει πως θα απελευθερώσουν οι ΗΠΑ από μόνες τους. Στόχος η μείωση των διεθνών τιμών που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω του πολέμου.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την μεγαλύτερη μέχρι τώρα απελευθέρωση αργού από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η ποσότητα θα κυμανθεί στο ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα για τουλάχιστον έξι μήνες, ήτοι συνολικά 180 εκατ. βαρέλια.

Στην κολοσσιαία αυτή επιχείρηση αποσυμπίεσης της αγοράς πετρελαίου θα συμβάλουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΙΕΑ. Έτσι, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις οι υπόλοιπες χώρες μέλη θα συμβάλουν στην επιχείρηση με την απελευθέρωση άλλων 60 εκατ. βαρελιών.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη μακράν απελευθέρωση πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην ιστορία του ΙΕΑ» σχολίασε ευχαριστημένος, Αμερικανός αξιωματούχος.

Για τον ΙΕΑ πρόκειται για τη δεύτερη συντονισμένη απελευθέρωση ποσότητας πετρελαίου μέσα σε ένα μήνα και συνολικά την πέμπτη στην ιστορία του οργανισμού.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση στην ανακοίνωση αυτή, με τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού να καταγράφουν σημαντική πτώση. Μάλιστα, η τιμή του Brent πέφτει σχεδόν 2,3% στα 104,23 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI υποχωρεί κάτω κι από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, στα 99,52 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γκέιτς: Αφού χρηματοδοτώ την προστασία του κλίματος… μπορώ να το μολύνω με τον τζετ μου
Green |

Ο προκλητικός βίος του κ. Γκέιτς: Πετάει με ρυπογόνα τζετ, ενώ μάχεται υπέρ του κλίματος

Τι είπε ο πολύς κύριος Γκέιτς όταν ρωτήθηκε αν είναι υποκριτικό από τη μια να δηλώνει υποστηρικτής του κλίματος και από την άλλη να πετάει με το ιδιωτικό τους τζετ που επιβαρύνει το περιβάλλον

ΕΚΤ: Σταθερές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις το 2023 παρά τις συνθήκες κρίσης
Διεθνή |

«Πέρασαν τα τεστ» της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Το μήνυμα του Ενριά

«Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επίμονες αδυναμίες, ιδίως στο πλαίσιο ελέγχου κινδύνων και διακυβέρνησης που διαθέτουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM Αndrea Enria