Στην μεγαλύτερη μέχρι τώρα απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προφανή προσπάθεια να συγκρατήσουν το ράλι στις τιμές. Νωρίτερα, εξάλλου, ο ΟΠΕΚ+ είχε διατηρήσει αμετάβλητη την στρατηγική των σταδιακών, μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα προσφοράς θέλοντας προφανώς να συντηρήσει τις υψηλές τιμές.
Η Ουάσιγκτον είχε έτοιμη την απάντηση της. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει από νωρίς προκαλώντας σημαντική πτώσεις στις τιμές, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να απελευθερώνει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά στην απελευθέρωση της γιγαντιαίας ποσότητας των 180 εκατ. βαρελιών, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο από τα συνολικά αποθέματα της χώρας.
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Καμία αλλαγή στρατηγικής – Η απάντηση που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον
«Το μέγεθος της απελευθέρωσης δεν έχει προηγούμενο: Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ άλλοτε μια απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων στα επίπεδα του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για μια ιστορική κίνηση που έχει σαν στόχο να αποτελέσει μια γέφυρα για την συγκράτηση των τιμών μέχρι τα τέλη της χρονιάς, οπότε υπολογίζεται πως η εγχώρια πετρελαϊκή παραγωγή θα αυξηθεί.
Ειδικά για το τελευταίο, ήτοι για το ζήτημα της εγχώριας παραγωγής από τους αμερικανικούς ομίλους, ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός ασκώντας κριτική στις ενεργειακές εταιρείες επειδή «κάθονται» πάνω σε πάνω από 12 εκατ. στρέμματα ομοσπονδιακής γης και έχουν ανενεργές 9.000 άδειες παραγωγής, που σημαίνει πως θα μπορούσαν ήδη να έχουν αυξήσει την εγχώρια παραγωγή. Μάλιστα, εξήγησε πως οι εταιρείες που δεν προχωρούν στην εκμετάλλευση των εδαφών αυτών θα αρχίσουν να πληρώνουν πρόστιμο.
Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην κίνηση αυτή τρεις φορές από πέρυσι, την τελευταία φορά μετά την ρωσική εισβολή για να βοηθήσουν στην αποσυμπίεση των τιμών, όμως η τωρινή θα είναι μακράν η μεγαλύτερη σε μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά στέλνοντας μήνυμα και προς τις αραβικές χώρες και τα μέλη του ΟΠΕΚ, που κόντρα στις διεθνείς πιέσεις αρνούνται να παρεκκλίνουν από την στρατηγική μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα προσφοράς.
Latest News
Ανακατεύουν την τράπουλα της ηγεσίας οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες - Οι αλλαγές σε BMW και Mercedes
Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές ηγετικών στελεχών για να σώσουν την «παρτίδα»
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών