Στην μεγαλύτερη μέχρι τώρα απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προφανή προσπάθεια να συγκρατήσουν το ράλι στις τιμές. Νωρίτερα, εξάλλου, ο ΟΠΕΚ+ είχε διατηρήσει αμετάβλητη την στρατηγική των σταδιακών, μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα προσφοράς θέλοντας προφανώς να συντηρήσει τις υψηλές τιμές.

Η Ουάσιγκτον είχε έτοιμη την απάντηση της. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει από νωρίς προκαλώντας σημαντική πτώσεις στις τιμές, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να απελευθερώνει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά στην απελευθέρωση της γιγαντιαίας ποσότητας των 180 εκατ. βαρελιών, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο από τα συνολικά αποθέματα της χώρας.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Καμία αλλαγή στρατηγικής – Η απάντηση που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον

«Το μέγεθος της απελευθέρωσης δεν έχει προηγούμενο: Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ άλλοτε μια απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων στα επίπεδα του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για μια ιστορική κίνηση που έχει σαν στόχο να αποτελέσει μια γέφυρα για την συγκράτηση των τιμών μέχρι τα τέλη της χρονιάς, οπότε υπολογίζεται πως η εγχώρια πετρελαϊκή παραγωγή θα αυξηθεί.

Ειδικά για το τελευταίο, ήτοι για το ζήτημα της εγχώριας παραγωγής από τους αμερικανικούς ομίλους, ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός ασκώντας κριτική στις ενεργειακές εταιρείες επειδή «κάθονται» πάνω σε πάνω από 12 εκατ. στρέμματα ομοσπονδιακής γης και έχουν ανενεργές 9.000 άδειες παραγωγής, που σημαίνει πως θα μπορούσαν ήδη να έχουν αυξήσει την εγχώρια παραγωγή.  Μάλιστα, εξήγησε πως οι εταιρείες που δεν προχωρούν στην εκμετάλλευση των εδαφών αυτών θα αρχίσουν να πληρώνουν πρόστιμο.

Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην κίνηση αυτή τρεις φορές από πέρυσι, την τελευταία φορά μετά την ρωσική εισβολή για να βοηθήσουν στην αποσυμπίεση των τιμών, όμως η τωρινή θα είναι μακράν η μεγαλύτερη σε μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά στέλνοντας μήνυμα και προς τις αραβικές χώρες και τα μέλη του ΟΠΕΚ, που κόντρα στις διεθνείς πιέσεις αρνούνται να παρεκκλίνουν από την στρατηγική μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή