Σε ορίζοντα κάποιων εβδομάδων τοποθετεί εμμέσως πλην σαφώς την ευρωπαϊκή απόφαση για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ενώ προς το παρόν οι Βρυξέλλες αφήνουν στην άκρη ένα τέτοιο μέτρο, επικεντρώνοντας στον άνθρακα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο France Info, «οι Γάλλοι, είμαστε έτοιμοι για απαγόρευση της εισαγωγής όχι μόνο άνθρακα, που είναι στο τραπέζι σήμερα, αλλά και ρωσικού πετρελαίου. Τα σημαντικότερα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας προέρχονται από το πετρέλαιο [και] η αλήθεια είναι ότι η διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία είναι αυτό που θα την έβλαπτε περισσότερο».

Πρόσθεσε, όμως, ότι για κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η συναίνεση των χωρών-μελών της ΕΕ η οποία μπορεί να πάρει χρόνο και ότι δεν θα είχε νόημα μια απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «πρέπει να πείσουμε τα άλλα κράτη μέλη (…) Να το κάνουμε μόνοι μας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Προτιμώ να χρειαστούμε μερικές εβδομάδες παραπάνω για να καταλήξουμε σε απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, για να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο τρόπο αντί να το κάνουμε διάσπαρτα, με λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο».

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέταξε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.

«Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου», είπε ο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ραδιόφωνο France Inter τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως «αυτό που συνέβη στην Μπούχα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα, επομένως θα συντονιστούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικά με τη Γερμανία».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, είπε: «νομίζω ότι στο πετρέλαιο και στον άνθρακα πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στις κυρώσεις. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Πάντως, μέχρι τώρα ούτε για τον άνθρακα έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ χθες απέβη άκαρπη η συνάντηση των ευρωπαίων διπλωματών των χωρών – μελών της ΕΕ όσον αφορά το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας απέβη άκαρπη.

Η πλευρά της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα στην ΕΕ, φέρεται να ήταν εκείνη που ήγειρε ζητήματα. Το Βερολίνο ήθελε διευκρινίσεις για το εάν η απαγόρευση του άνθρακα θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις ή μόνο τις μελλοντικές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC, η ΕΕ δεν αναμένεται διακόψει πλήρως την εισαγωγή άνθρακα πριν από τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή