Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων διπλωματών των χωρών – μελών της ΕΕ όσον αφορά το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, κάνουν λόγο για διαφωνίες επί τεχνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εάν η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τράπεζες, ελίτ και επενδύσεις στο στόχαστρο

Στη προκαταρκτική αυτή συνάντηση –δεδομένου ότι οι κυρώσεις πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ- εκφράστηκαν ανησυχίες, σύμφωνα με τις προσκείμενες σε αυτή πηγές, ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το θέμα θα οριστικοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Η πλευρά της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα στην ΕΕ, φέρεται να ήταν εκείνη που ήγειρε ζητήματα. Το Βερολίνο ήθελε διευκρινίσεις για το εάν η απαγόρευση του άνθρακα θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις ή μόνο τις μελλοντικές.

Εάν η απαγόρευση εφαρμοζόταν μόνο σε νέες συμβάσεις, η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει άνθρακα στην ΕΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέχρι αυτή την ώρα, εκπρόσωπος του γερμανού απεσταλμένου στις Βρυξέλλες αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε και νωρίτερα μπλοκάρει μια προσπάθεια της ΕΕ να συμφωνήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα ως μέρος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η Επιτροπή έχει προτείνει μια περίοδο 90 ημερών για τις υπάρχουσες συμβάσεις άνθρακα, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Άλλα τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν αφορούσαν μέτρα για την επιβολή απαγόρευσης στα ρωσικά πλοία να προσεγγίσουν ευρωπαϊκά λιμάνια και περιορισμούς στην πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες για ρωσικές εταιρείες στην ΕΕ, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να διευκρινίσει ορισμένα από τα μέτρα και να τα καταστήσει νομικά πιο ξεκάθαρα πριν από μια πιθανή έγκριση την Πέμπτη.

Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επισημάνει σε δηλώσεις της ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία.

Η πρόταση της Κομισόν συνίσταται στην απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή