Επιτόπιους φορο-ελέγχους μέσω tablet, «έξυπνους» ελέγχους για «μαϊμού» αποδείξεις,  κινητές συσκευές για τη σάρωση των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα, αναδρομικά και κρατικές ενισχύσεις,  15.000 «ραβασάκια»  με φόρους κατ΄εκτίμηση αλλά και κυνήγι οφειλετών και εξαφανισμένων εμπόρων περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022.

Οι φοροελεγκτές για να εντοπίσουν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές που εκδίδουν «μαϊμού» θα σκανάρουν το QRcode των αποδείξεων  ενώ θα χρησιμοποιήσουν κινητές συσκευές που θα σαρώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για να εντοπίζουν τα οχήματα που κυκλοφορούν ενώ έχουν δηλωθεί ότι βρίσκονται ακινησία. Παράλληλα οι ελεγκτές ξεκινούν από φέτος επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ που θα εκδίδουν αυτομάτως τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Στα πλάνα της ΑΑΔΕ βρίσκεται ακόμη  η απενεργοποίηση  120 ΑΦΜ που ανήκουν σε «εξαφανισμένους» εμπόρους. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που ενώ προχώρησαν στην  έκδοση ΑΦΜ με την έναρξη της δραστηριότητας  τους στη συνέχεια έσβησαν  τα φορολογικά τους ίχνη για να είναι πιο  δύσκολος ο  εντοπισμός τους από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τους στόχους, το 2022 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα βεβαιώσει έσοδα ύψους 1,8 δις. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις  ενώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη  προβλέπεται να εισπραχθούν 4,4 δις. ευρώ εκ των οποίων 2,2 δις. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 500 εκατ. ευρώ από τους  μεγαλοοφειλέτες.

Φορολογικοί έλεγχοι

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει:

1.            Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 φορολογικών έλεγχων , εκ των οποίων:

–              8.100 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι (μεγάλων επιχειρήσεων, φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, κ.λπ.) από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με έμφαση σε ελέγχους επιτηδευματιών με μεγάλο φορολογικό κενό που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία, καθώς και με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου

–              700 στοχευμένοι μερικοί έλεγχοι ΦΠΑ

–              1.000 έλεγχοι σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων

–              5.500 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.)

–              4.000 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων

–              200 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων, έλεγχοι δέουσας επιμέλειας καθώς και σε περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας

–              5.500 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρων

–              Διενέργεια τουλάχιστον 2.500 ελέγχων στη φορολογία ακινήτων.

2.            Διενέργεια τουλάχιστον 900 υποθέσεων έρευνας από τις ΥΕΔΔΕ, εκ των οποίων:

–              170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών

–              100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων

–              50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου

–              580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

3.            Διενέργεια τουλάχιστον 34.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ

Τελωνειακοί έλεγχοι

4.            Διενέργεια 75.000 ελέγχων δίωξης (50.000 από τα Τελωνεία και 25.000 από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου), εκ των οποίων:

–              35.500 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ

–              12.000 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης σε καπνικά προϊόντα,

–              13.000 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και

–              10.500 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης σε αλκοολούχα.

–              4.000 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.

–              8.000 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.

–              25.500 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομίας, κ.λπ.

Διασταυρώσεις

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε σειρά διασταυρώσεων:

–              Για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα.

–              Για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων.

–              Για  τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές.

–              Ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2017 καθώς και επί εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2016.

–              Ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών τόκων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC2/CRS) τουλάχιστον για το έτος 2016.

 Οφειλέτες

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθούν οι οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές και  οι μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών  ενώ  στην πρώτη γραμμή μπαίνουν  τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, βάσει των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Προ των πυλών η ανάρτηση των ποσών για 700.000 επιχειρήσεις
Tax |

Έρχονται τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας

Η επανεξέταση ορισμένων υποθέσεων και η αποπληρωμή 3 δισ. ευρώ. Οσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού