
Την ανάγκη ενίσχυσης των εκτάκτων μέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει ένα πρόσθετο έκτακτο μέτρο με τη χρήση ενός ποσοστού των ευρωπαϊκών πόρων του ΠΑΑ 2021-2022, όπως είχε χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα κατά την πανδημία του κοροναϊού. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα των γεωργών για να καλυφθεί το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Αυτό το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό εργαλείο στις κρατικές ενισχύσεις, οι δυνατότητες των οποίων είναι περιορισμένες σε πολλά κράτη μέλη μετά από διετή εθνική στήριξη της οικονομίας μας λόγω πανδημίας. Συνεπώς, η Ενωσιακή συνεισφορά μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των γεωργών στα κράτη μέλη».
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την «Κατάσταση γεωργικών αγορών» ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη μείωση των επιλέξιμων δικαιούχων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων γεωργών, λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί στο μέτρο του άρθρου 219 της ΚΟΑ. Ο υπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να επανεξετασθεί η επέκταση των εξαιρέσεων του πρασινίσματος και για το 2023, υπέρ του στόχου της αύξησης της παραγωγής στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα που δίνει η Επιτροπή για αυξημένη εθνική συμμετοχή σε μέτρα στήριξης για μετριασμό της κρίσης, επισήμανε ότι οι διαφορετικές δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη για κρατικές ενισχύσεις ενδέχεται να εντείνουν τις ανισότητες μεταξύ των χωρών μελών και να στρεβλώσουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο μέτρων για το 55% ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι τα κίνητρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να συνάδουν και με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται και οι στόχοι που τίθενται σε επίπεδο Ένωσης για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι σε δύσκολες τοπικές συνθήκες, εξισορροπώντας τους περιβαλλοντικούς στόχους έναντι του υψηλού κοινωνικού κόστους».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση