Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των Βρετανών στο κάλεσμα της ακτιβιστικής περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion για μια δυναμική κινητοποίηση υπέρ του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των επενδύσεων στον κλάδο.

Πέρα δε, από τη σημερινή, μεγάλη, διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, η οργάνωση έχει προειδοποιήσει τις αρχές για διαδοχικές κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα που θα… παγώσουν κάθε δραστηριότητα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με σημαίες και πλακάτ και κατέληξε σε μια εντυπωσιακή καθιστή διαμαρτυρία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Όξφορντ και η Ρίτζεντ Στριτ, που κυριολεκτικά σταμάτησε κάθε κυκλοφορία.

Με τον τρόπο αυτό οι διαδηλωτές έκαναν πράξη την δέσμευση της XR, όπως είναι γνωστή η οργάνωση, να προκαλέσει την μεγαλύτερη διαταραχή που έχει καταγραφεί ποτέ στο εμπορικό κέντρο του Λονδίνου. «Θα οργανώσουμε μια ασταμάτητη εξέγερση που θα επιτρέψει σε μια λαοθάλασσα να διακόψει κάθε δραστηριότητα στην πρωτεύουσα» ήταν το μήνυμα της, που ο κόσμος εφάρμοσε.

Η οργάνωση, εξάλλου, είναι γνωστή για τις έντονες δράσεις της παρά το γεγονός ότι ζητά από τα μέλη της να αποφεύγουν τη βία και τις συμπλοκές.

Μάλιστα, δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ καθώς έχει ανακοινώσει εβδομάδα δράσεων στο Λονδίνο και όχι μόνο. «Θα επιστρέφουμε στους δρόμους κάθε μέρα έως ότου η άμεση απαίτηση μας, που είναι η βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα κάθε νέα επένδυση σε ορυκτά καύσιμα, υλοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η XR σε ανακοίνωση της.

Στο στόχαστρο θα μπουν και άλλες πόλεις, όπως το Μπέρμινγχαμ και το Σάουθχαμπτον, καθώς και οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα που συνδέονται με μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και τέρμιναλ. Στόχος κάθε φορά είναι να διοργανώνονται καθιστικές διαμαρτυρίες που θα κόβουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου κράτησε σήμερα αποστάσεις, αποφεύγοντας να παρέμβει στην διαδήλωση, όμως έχει διαμηνύσει πως θα αναλάβει δράση αν οι διαταραχές στην κυκλοφορία και στην εμπορική ζωή της πόλης συνεχιστούν.

Από το 2018 η XR έχει διεξάγει τέσσερις πολυήμερες εκστρατείες με διαδοχικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο, όμως φέτος σκοπεύει να κλιμακώσει τη δράση της θεωρώντας πως η πανδημία και η οικονομική κρίση έδωσε αφορμή στη βρετανική κυβέρνηση και όχι μόνο να παρεκκλίνει από το… πράσινο μονοπάτι, με αποτέλεσμα και τα αποτελέσματα της συνόδου της Γλασκόβης για το κλίμα να αποδειχτούν αρκετά… φτωχά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης