Διαδικτυακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θα έχει τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σκοπός του Λευκού Οίκου είναι να πιέσει την Ινδία να μην προχωρήσει σε αύξηση των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία, προσφέροντας ανάσες στη ρωσική οικονομία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει τις κλειστές διαβουλεύσεις που διεξάγει (με άλλους ηγέτες) για τις επιπτώσεις του βίαιου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που έχει στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων και στις αγορές των commodities» περιορίστηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να χαράξουν με απόλυτο τρόπο κάποιες… κόκκινες γραμμές προς την Ινδία αναφορικά με τις ενεργειακές εισαγωγές της από τη Ρωσία. Όμως, θα καταστήσουν σαφές πως δεν επιθυμούν να δουν αυξήσεις στις εισαγωγές.

Οι σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρει το Κρεμλίνο προκειμένου να κρατήσει τους φίλους και συμμάχους της το δύσκολο αυτό διάστημα έχουν οδηγήσει ήδη την Ινδία να αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού από τα τέλη Φεβρουαρίου, ήτοι από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκριτικά για το σύνολο της περσινής χρονιάς, οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία κυμάνθηκαν στα 16 εκατ. βαρέλια.

Το στοιχείο αυτό, όπως και η… ουδέτερη στάση που έχει κρατήσει η Ινδία και στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, έχει προκαλέσει δυσφορία σε αμερικανικούς κύκλους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε αποκαλύψει πως στις επαφές που είχε με χώρες της ομάδας Quad (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ σχηματίζουν την Quad), μόνο η Ινδία είχε κρατήσει… αμφιλεγόμενη στάση έναντι της τήρησης πολύ σκληρής γραμμής, με σημαντικές κυρώσεις, κατά της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία. Εξάλλου, η Ινδία δεν έχει υιοθετήσει κανένα μέτρο κατά της Μόσχας.

Το ζήτημα αυτό προφανώς θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης Μπάιντεν-Μόντι, όπως και της διμερούς υπουργικής συνόδου που θα προηγηθεί με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο κρατών.

Πάντως, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και άλλα θέματα, ζητήματα εμπορίου, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, όπως και την διαχείριση της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα