Μια μεγάλη ανάσα πήρε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με τη σημερινή του άνοδο δημιούργησε ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι βρίσκεται σε τροχιά κάλυψης της «πολεμικής ζημίας».

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 917,52 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Αν και καθυστέρησε, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, να ανακτήσει τα ορόσημα του, καθώς σε αυτά τα επίπεδα βρισκόταν τελευταία φορά στις 25 Φεβρουαρίου, ήτοι από όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ταρακούνησε τις αγορές, το θετικό στην προσπάθεια αυτή είναι ότι το ΧΑ μπορεί να διαφοροποιείται και πάλι από το κλίμα της Ευρώπης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να αυτονομηθεί από την αβεβαιότητα του πολέμου και την αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, αλλά μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα μονάδων ώστε να συντηρήσει το θετικό του κλίμα.

Μαξιλάρι ασφαλείας

Η διάσπαση της αντίστασης των 910 μονάδων ήταν μια ανάσα για πολλά long χαρτοφυλάκια, καθώς δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας από την ψυχολογική στήριξη των 900 μονάδων. Την ίδια ώρα, εάν συντηρήσει τα επίπεδα η αγορά τότε θα έχει περιοριστεί η «ζημία» του πολέμου της Ουκρανίας στον ένα μήνα της πτώσης, μια επίδοση που δεν μας είχε συνηθίσει το ΧΑ τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή η επίδοση δεν θα έχει έρθει αυθαίρετα, αλλά έπειτα από ενεργοποίηση των αμυνών της αγοράς όταν το τοπίο ήταν πολύ θολό.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνει η Trader24 είναι ότι η έλλειψη όγκων ικανών για να πείσουν για τη συνέχιση βάζει σε σκέψεις τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές, που δεν μπορούν να τοποθετηθούν υπέρ του ανοδικού σεναρίου με ασφάλεια. Προς το παρόν, διατρέχει μια ανοδική σφήνα με άνω όριο το υψηλό ημέρας της Παρασκευής στο επίπεδο των 909-910 μονάδων, και που διάσπασή του θα οδηγήσει σε μαζικές αγορές έως τουλάχιστον τις 922. Η στήριξη επισημαίνεται στις 882-885, όπου θα αξιολογηθεί η δυναμική του σχηματισμού, εφόσον πισωπατήσει το ΧΑ στο βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +7,37%, όπως και οι Eurobank, Jumbo και ΟΛΠ, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Λάμδα, Motor Oil, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank, Quest και Σαράντης, ενώ ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 2,92%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες