Οι θανατηφόροι κυκλώνες και οι τροπικές καταιγίδες που έπληξαν τη νότια Αφρική φέτος έγιναν πιο σοβαροί λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με 22 επιστήμονες που συνεργάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας World Weather Attribution (WWA).

Τα δεδομένα βροχοπτώσεων που σχετίζονται με δύο από τους τρεις τροπικούς κυκλώνες και δύο άλλες τροπικές καταιγίδες που έπληξαν τη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι σε διάστημα έξι εβδομάδων έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα οδήγησε σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι καταστροφές σκότωσαν 230 ανθρώπους και επηρέασαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο.

«Το εύρημα συνάδει με την επιστημονική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζει τις έντονες βροχοπτώσεις», ανέφερε η WWA. «Καθώς η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ζεστή, συσσωρεύει περισσότερο νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο βροχοπτώσεων».

Η μελέτη αναδεικνύει την αδικία, καθώς η Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει το μικρότερο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, υποφέρει περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, από κυκλώνες έως ξηρασίες, πλήττουν την ήπειρο πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν και οι αλλαγές στα μοτίβα βροχοπτώσεων διαταράσσουν την κρίσιμη γεωργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green