Σημάδια υποχώρησης παρουσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης είναι αυξημένοι λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία,των νέων lockdowns λόγω κορωνοϊού στην Κίνα και του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας συνδυασμός παραγόντων – συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, της υποχώρησης της κατανάλωσης λόγω των υψηλότερων τιμών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας – αυξάνουν τις πιθανότητες συρρίκνωσης, ανέφερε το think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη έκθεση που επισημαίνει τους φόβους για ύφεση, με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να κάνουν λόγο για αυξανόμενους κινδύνους καθοδικής πορείας της οικονομίας. Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη αβεβαιότητα, αν και απέχουν από το ενδεχόμενο ύφεσης.

Επιβράδυνση

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,3% φέτος και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 5,8% το 2021, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Peterson, προσθέτοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι 3% φέτος και 2% το 2023. Η εκτίμηση του PIIE είναι σύμφωνη με τις περισσότερες μεγάλες εκθέσεις, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν την ετήσια ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά μέσο όρο στο 3,3% φέτος, ακολουθούμενη από πτώση στο 2,2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg τον Απρίλιο.

«Μετά από ένα χρόνο ανάκαμψης από τη σχετιζόμενη με την πανδημία οικονομική αναταραχή, σχεδόν όλες οι χώρες βλέπουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε στην έκθεση η Karen Dynan, ανώτερη συνεργάτης του PIIE και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πληθωρισμός

Στο μεταξύ, μετά την ανάκαμψη που σηματοδότησε το άνοιγμα των οικονομιών μετά τα lockdowns της πανδημίας, και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα: Οι καταναλωτές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές, ενώ τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού μείωσαν την παράδοση αγαθών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω αυτά τα προβλήματα, ενώ η Κίνα έχει θέσει σε lockdown πολυπληθείς περιοχές καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εστίες του κορωνοϊού – κινήσεις που θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο βασικός πληθωρισμός των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 4,1% φέτος και θα περαιτέρω στο 3% το 2023, σύμφωνα με το PIIE – ακόμα όμως πάνω από τον στόχο της Federal Reserve για πληθωρισμό 2%. Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, εκτοξεύτηκαν 6,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων για τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη το πρωί.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας και προσανατολίζονται σε επτά ακόμα αυξήσεις φέτος. Αν και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση των τιμών, υπάρχει κίνδυνος η παρέμβαση της Fed να είναι υπερβολική, σύμφωνα με το PIIE. Η αυστηρότερη πολιτική θα περιόριζε τη ζήτηση για εργαζομένους, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 4,5%, πάνω από την περίοδο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το εν λόγω think tank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή