Ο Μάριο Ντράγκι έχει ένα μοναδικό ταλέντο, που θα ζήλευε κάθε δημοσιογράφος. Με λίγες λέξεις στέλνει το μήνυμά του με τρόπο ρεαλιστικό, κοφτό, ωμό, αλλά τόσο αληθινό που γίνεται αντιληπτό από όλους.
Ολοι θυμόμαστε την περίφημη φράση «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βγάλει τα μπαζούκας» κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν οι αγορές πουλούσαν μαζικά κρατικά ομόλογα και η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης.
Και το έκανε. Η ΕΚΤ το 2014 ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας τεράστιο αριθμό κρατικών ομολόγων – χρέους δηλαδή – από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας ακόμα και τώρα.
Ο «σούπερ Μάριο», όπως έκτοτε τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο αναγνωρίζοντας έτσι τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας είπε και πάλι την αλήθεια για τις συνέπειες του πολέμου και το ευρωπαϊκό αδιέξοδο θέτοντας το εξής ερώτημα:
«Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό το καλοκαίρι;».
Με αυτόν τον τρόπο διατύπωσε τη θέση του για τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, διευκρινίζοντας τα εξής:
«Αν η ΕΕ μάς προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη.
Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου με την ειρήνη. Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας».
Στο ίδιο ωμό ερώτημα καλούνται να απαντήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους γερμανούς βιομηχάνους και τους γάλλους αγρότες, έως τους ξενοδόχους της Κύπρου. Η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και τα οικονομικά μέτρα έχουν κόστος.
Και όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική συνέπεια της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Και όσο συνεχίζεται φέρνει και νέα δεινά.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα