Με απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, χωρίς όμως να διαταράξει το θετικό πρόσημο της εβδομάδας, διευρύνοντας έτσι το ανοδικό σερί από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,57% στις 918,96 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 72 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του γενικού δείκτη μειώθηκαν στο 1,40%.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν εμφανώς μειωμένη σήμερα, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν την ανάπαυλα των αργιών του Πάσχα των Καθολικών, την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Και την εικόνα που εμφάνισε σήμερα η αγορά επιβαρύνθηκε και από το προειδοποιητικό σήμα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λακάρντ, για τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού, εκδίδοντας για τον λόγο αυτό εκ νέου σήμα ότι οι αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος γνωστού ως APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο τρίτο φετινό τρίμηνο

Έτσι η αβεβαιότητα παραμένει εντός και εκτός συνόρων, με τους ξένους να προτιμούν πιο αμυντικές θέσεις, εωσότου λάβουν πιο σαφή σημάδια αντίδρασης της ΕΚΤ στο μείζον ζήτημα του πληθωρισμού, αλλά και μια λύση στο γεωπολιτικό και οικονομικό κίνδυνο που ελλοχεύει στην ανατολική Ευρώπη.

Η απάντηση της… Ορθόδοξης Μεγάλης Εβδομάδας

Η επαναφορά των συναλλαγών στη Λ. Αθηνών θα είναι την ερχόμενη Τρίτη, τη Μεγάλη Τρίτη για το Πάσχα των Ορθοδόξων, με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές, όπως κάθε χρόνο, αφού η επόμενη εβδομάδα θα είναι… τριήμερη. Αλλά αυτό που θα επιχειρηθεί να απαντηθεί είναι το ερώτημα εάν ο γενικός δείκτης και οι αγοραστικές δυνάμεις έχουν κορυφώσει, ή αν η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αφομοίωσης των επιπέδων πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία για ακόμη μία εβδομάδα. Σαφώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η εξέλιξη τόσο στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας όσο και στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διεθνές περιβάλλον έχει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει καθώς τα παραπάνω, πόλεμος και νομισματική πολιτική, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το πρόβλημα των νέων μέτρων που έχει επιβάλει η Κίνα για τον έλεγχο της πανδημίας και ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Υπενθυμίζεται την τελευταία φορά που είχε δημιουργηθεί αυτή εικόνα είχε προκαλέσει έμφραγμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως, και στην Ελλάδα σαφώς, τις εισηγμένες να χρειάζεται να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στο νέο αυξημένου κόστους περιβάλλον.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το -3,26% της ΔΕΗ και το -3,08% της Eurobank άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και οι απώλειες σε Λάμδα, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ.

Από την άλλη, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη 2,85% και 2,21% αντίστοιχα, προσφέροντας στηρίγματα, ενώ οι Βιοχάλκο, Aegean και Quest σημείωσαν άνοδο άνω του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών