Ανακάμπτει δυναμικά το τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα μετά τη βραχυπρόθεσμη υποχώρηση λόγω της ουκρανικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών παραγόντων. Παράλληλα την τάση αυτή πιστοποιούν και μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μετά τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία παρατηρήθηκε μια τάση συγκέντρωσης των κρατήσεων κυρίως από αγορές όπως της Γερμανίας αλλά και Πολωνίας, πέραν των ακυρώσεων από Ρωσία και Ουκρανία. Ωστόσο Βρετανοί και Αμερικάνοι συνέχισαν κανονικά να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, ενώ επανέρχονται σταδιακά και οι τουρίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την αλλαγή κλίματος και την επανάκαμψη του ρυθμού των κρατήσεων καταγράφει και ανάλυση της Hotelwize, η οποία άντλησε στοιχεία επισκέψεων από ένα μεγάλο δείγμα ιστοσελίδων, περιλαμβάνοντας συνολικά 15 διεθνείς αγορές.
Τα ανάμεικτα συναισθήματα των πρώτων ημερών της πολεμικής σύρραξης, δίνουν τη θέση τους σε αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις 14 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Απριλίου. Στο διάστημα των σαράντα ημερών μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μείωση που παρατηρήθηκε στο τουριστικό ενδιαφέρον στο σύνολο των αγορών μελέτης άγγιξε συνολικά το 5,5%, με τις διακυμάνσεις ανά δεκαήμερο να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά το πρώτο δεκαήμερο το τουριστικό ενδιαφέρον κυμάνθηκε στο 23,3%, σημειώνοντας ταυτόχρονα άνοδο 7,8% στο δεύτερο δεκαήμερο της ανάλυσης. Προχωρώντας στο τρίτο δεκαήμερο το τουριστικό ενδιαφέρον φαίνεται να σταθεροποιείται, διαγράφοντας μία πολύ μικρή πτώση της τάξεως του 0,7%, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο δεκαήμερο παρατηρήθηκε αύξηση 15,2%.
Κατεξοχήν σημαντικές αγορές για την Ελλάδα όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χρονικών περιόδων που μελετήθηκαν. Όλες οι παραπάνω αγορές το πρώτο δεκαήμερο μετά την κρίση είναι με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά το τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά είτε επανέρχονται μετά το 2ο δεκαήμερο ή εμφανίζουν σημαντική άνοδο στο 4ο δεκαήμερο.
Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στο δεύτερο δεκαήμερο καταγράφοντας αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος κατά 22,7%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το τρίτο δεκαήμερο με +4,9%, ενώ στο τέταρτο υπάρχει μια μικρή υποχώρηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Γερμανίας, η οποία παρότι κατέγραψε πτώση τόσο κατά το πρώτο (-23,3%)το δεύτερο (-6,7%) όσο και κατά το τρίτο δεκαήμερο (-13,9%), στο τέταρτο σημείωσε σημαντική άνοδο +22,8%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο δεκαήμερο της ανάλυσης το τουριστικό ενδιαφέρον ήταν μειωμένο κατά -25,7%, ενώ το δεύτερο αυξημένο κατά +10,8%. Το τρίτο εμφάνισε και πάλι πτώση -14,3%, ωστόσο υπήρξε κατακόρυφη αύξηση στο τέταρτο δεκαήμερο που έφτασε στο +20,7%.
Στην Ιταλία καταγράφηκε πτώση -33,5% κατά το πρώτο δεκαήμερο, άνοδος +11,4% κατά το δεύτερο, η οποία συνεχίστηκε και το τρίτο με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το +17,9%, φτάνοντας στο τέταρτο στο +21,3%.
Στη Γαλλία έπειτα από πτώση -20,4% το πρώτο δεκαήμερο, το τουριστικό ενδιαφέρον παρέμεινε ισχυρό το δεύτερο αγγίζοντας το +20,3%. Αν και δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο το τρίτο (-11,9%), στο τέταρτο δεκαήμερο υπήρξε θετική εξέλιξη φτάνοντας στο +6%.
Οι εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται να μην επηρεάζουν το τουριστικό ενδιαφέρον από τις αγορές της Τουρκίας, του Ισραήλ και του Καναδά, όπου συνολικά το πρόσημο είναι θετικό. Στον αντίποδα χώρες όπως η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ελβετία εμφανίζουν μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της ανάλυσης ο CEO της Hotelwize, Ιάσων Μηλιώνης, τόνισε ότι αν και αρχικά, εμφανίστηκε μια πτώση στο τουριστικό ενδιαφέρον, τελικά φαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα διατηρήσει τη δυναμική που διαφαίνεται για φέτος, με το τουριστικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει ανθεκτικότητα από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Latest News
Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις
Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.