Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzou-13 επέστρεψαν σήμερα στη Γη, ύστερα από έξι μήνες στον κινεζικό διαστημικό σταθμό, καταρρίπτοντας το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για την Κίνα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση CCTV (στη φωτογραφία, επάνω, οι αστροναύτες στη διαστημική κάψουλα κατά την επιστροφή τους στη γη).

Ιστορικό επίτευγμα

Πρόκειται για ακόμη ένα ιστορικό επίτευγμα στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, που φιλοδοξεί να καλύψει τη διαφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Ρωσία.


Η διαστημική κάψουλα προσεγγίζει με αλεξίπτωτο την έρημο Γκόμπι

Αριθμώντας 183 ημέρες στο διάστημα, το πλήρωμα του Shenzou-13 κατέρριψε το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ που ήταν 92 ημέρες και είχε επιτευχθεί το 2021 από την προηγούμενη επανδρωμένη διαστημική αποστολή, Shenzou-12.

Το τριμελές πλήρωμα αποτελούνταν από τον 55χρονο κυβερνήτη Ζάι Ζιγκάνγκ, την 42χρονη Γουάνγκ Γιαπίνγκ και τον 41χρονο Γιε Γκουανγκφού, του οποίου ήταν η πρώτη διαστημική πτήση.

Η ανάλυση των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθούν οι αστροναύτες της αποστολής Shenzou-13 θα επιτρέψει στους κινέζους ειδικούς να μάθουν περισσότερα για τον αντίκτυπο της παρατεταμένης απουσίας βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διεξήγαγαν πειράματα

Στη διάρκεια της εξάμηνης αποστολής, τα μέλη του πληρώματος παρέδωσαν δύο μαθήματα μέσω διαδικτύου σε κινέζους μαθητές, διεξήγαγαν πειράματα, βελτίωσαν προσωπικές δεξιότητες και συνέχισαν τις εργασίες κατασκευής του κινεζικού διαστημικού σταθμού.


Οι τεχνικοί του προγράμματος ετοιμάζουν την έξοδο των αστροναυτών από τη διαστημική κάψουλα

Ο διαστημικός σταθμός που στην κινεζική γλώσσα ονομάζεται Tiangong (Ουράνιο Παλάτι), αλλά είναι επίσης γνωστός με το αγγλικό ακρωνύμιο CSS (Chinese Space Station – δηλαδή Κινεζικός Διαστημικός Σταθμός) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί