Η Κίνα σχεδιάζει να θέσει τα θεμέλια για υψηλά διαστημικά επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα την εξερεύνηση του πλανήτη Δία και την οργάνωση μιας επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι.

Η κίνηση αυτή πυροδοτεί ένα επιπλέον τεχνολογικό μέτωπο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να θέλει να καταστεί διαστημική υπερδύναμη τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είχε μερικές αξιοσημείωτες επιτυχίες στο διάστημα:

– Το 2020, ολοκλήρωσε το Beidou, το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης που αποτελείται από ένα δίκτυο δορυφόρων. Το Beidou είναι αντίπαλος του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

– Το 2019, προσελήνωσε διαστημόπλοιό της στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, επιτυγχάνοντας μια παγκόσμια πρωτιά. Τον Δεκέμβριο, ένα κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη από το Σελήνη με δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων κάτι που έγινε για πρώτη φορά για τη χώρα.

– Πέρυσι, επίσης, άρχισε να εργάζεται στον δικό της διαστημικό σταθμό και έστειλε εκεί αστροναύτες.

– Τέλος, μη επανδρωμένο διαστημόπλοιό της προσεδαφίστηκε στον Άρη πέρυσι. Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα που προσέγγισε το έδαφος του κόκκινου πλανήτη, μετά τις Η.Π.Α.

Λευκή Βίβλος για το διάστημα

Με αυτά τα επιτεύγματα, το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στο παιχνίδι του διαστήματος. Το Κρατικό Συμβούλιο – το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Κίνας – κυκλοφόρησε μια «λευκή βίβλο» την περασμένη εβδομάδα που περιγράφει τις πρόσφατες επιτυχίες και τους στόχους για την περίοδο μεταξύ 2021 και 2025 ως μέρος του πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας.

Μερικά από τα βασικά μέρη του σχεδίου που θέλει να υλοποιήσει το Πεκίνο είναι:

-Αναβάθμιση του διαστημόπλοιου που χρησιμοποιεί και πραγματοποίηση μεγαλύτερης έρευνας σε επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους.

-Ανάπτυξη νέων δορυφόρων για λειτουργίες όπως η παρακολούθηση των αερίων άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πραγματοποίηση έρευνας για την επόμενη γενιά του Beidou.

-Εκτόξευση δικού της διαστημικού τηλεσκόπιου που ονομάζεται Xuntian και ολοκλήρωση του δικού της διαστημικού σταθμού.

-Επικέντρωση στην κατασκευή νέων τεχνολογιών, όπως η αυτόνομη διαχείριση ενός διαστημικού σκάφους και ο τρόπος καθαρισμού των διαστημικών απορριμμάτων, που έχει γίνει τεράστιο πρόβλημα. Τα διαστημικά σκουπίδια μπορεί να είναι παξιμάδια, μπουλόνια, μέρη δορυφόρων ή αχρηστευμένοι πύραυλοι που βρίσκονται στη διάστημα και μπορούν να συγκρουστούν με άλλα αντικείμενα.

Σελήνη, Άρης και όχι μόνο

Η Κίνα δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα και τον σχεδιασμό για επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη και θα αναπτύξει νέα διαστημόπλοια για τέτοιες αποστολές. Το σχέδιο ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την κατασκευή ενός ερευνητικού σταθμού στη Σελήνη.

Αλλά το Πεκίνο κοιτάζει πέρα από τη Σελήνη. Οι επιστήμονες θέλουν να ολοκληρώσουν την έρευνα για το πώς να πάρουν δείγματα από τον Άρη και να τα μελετήσουν. Η Κίνα θέλει επίσης να θέσει τα θεμέλια για την εξερεύνηση του Δία. Πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2033 και να κατασκευάσει μια βάση εκεί.

Η εξέλιξη της δορυφορικής τεχνολογίας όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι επιχειρήσεις στη Γη πιο ψηφιακές, αλλά έχει και οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με το Κρατικό Συμβούλιο, το οποίο εκτίμησε ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τουρισμού και της βιοϊατρικής.

Η Κίνα τονίζει δε ότι θα συνεχίσει την έρευνα για τη «διαστημική φυσική», η οποία περιλαμβάνει την αναζήτηση άλλων κατοικήσιμων πλανητών.

Το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τον διαστημικό σταθμό του, καθώς και τις ανιχνευτικές συσκευές για τον Άρη και τη Σελήνη για τη διεξαγωγή πειραμάτων και έρευνας σχετικά με τη βιολογία, τη ζωή, την ιατρική και τα υλικά.

Διαστημική διακυβέρνηση

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί σε έναν τεχνολογικό ανταγωνισμό για κυριαρχία σε οτιδήποτε, από την τεχνητή νοημοσύνη έως τους ημιαγωγούς, με τις πολιτικές διαφορές τους ήδη να διαχέονται στη διαστημική αρένα.

Ένα παράδειγμα είναι μια διαφωνία που προέκυψε πέρυσι μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με τις λεγόμενες «Συμφωνίες Αρτεμις» (Artemis Accords), με τη NASA να επιχειρεί να θεσπίσει κανόνες σχετικά με την υπεύθυνη και δίκαιη εξερεύνηση του διαστήματος. Η Κίνα δεν υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν.

Χωρίς να αναφέρει τις «Συμφωνίες Άρτεμις» στο πενταετές σχέδιό της, η Κίνα είπε ότι θα συνεργαστεί με άλλα κράτη σε τομείς από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

«Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση διεθνών κανόνων σχετικά με το διάστημα και θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων στο διάστημα», ανέφερε η Λευκή Βίβλος.

Η Κίνα είπε επίσης ότι θα «διεξάγει διάλογο με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες» για την παγκόσμια διακυβέρνηση του διαστήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία