Σε απευθείας σύνδεση με καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης ισχύος προχωρούν με ακόμη πιο γοργά βήματα η Βρετανία με τη Γερμανία. Σε μια χρονική περίοδο που οι χώρες αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, το Λονδίνο κάνει ένα ακόμη βήμα σε συνεργασία με το Βερολίνο για να μοιράζονται οι δύο χώρες το τεράστιο δυναμικό τους σε ανανεώσιμες –κυρίως αιολική– αλλά και σε άλλες πηγές ενέργειας. Αποτελεί την πρώτη απευθείας σύνδεση μεταξύ των αγορών ενέργειας Γερμανίας και Βρετανίας, με σημαντικά συμβόλαια για την κατασκευή κρίσιμων τμημάτων υποδομών της διασύνδεσης αυτής να υπογράφονται πριν από λίγες μόλις ημέρες.

Το έργο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η εξέλιξή του έρχεται σε μια στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει πόσο εξαρτώμενες είναι ορισμένες οικονομίες από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος και να ολοκληρωθούν περίπου το 2024.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «αόρατη λεωφόρο ενέργειας», καθώς το γιγαντιαίο καλώδιο που θα ποντιστεί στον πυθμένα της θάλασσας θα μπορεί να μεταφέρει έως 1,4 γιγαβάτ (GW) και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το μήκος του θα είναι 725 χιλιόμετρα και τα συμβόλαια που υπεγράφησαν μόλις τώρα για να προχωρήσουν οι εργασίες έχουν αξία σχεδόν 2 δις δολάρια ή 1,5 δις στερλίνες. Και η ονομασία αυτού: NeuConnect.

Οι συμβάσεις

Η σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την εγκατάσταση, τις δοκιμές και τη λειτουργία του αγωγού διασύνδεσης μήκους 725 χιλιομέτρων ανατέθηκε στον Όμιλο Prysmian, εταιρεία που ειδικεύεται στον κλάδο της ενέργειας και των καλωδιακών συστημάτων τηλεπικοινωνιών.

Η σύμβαση για το σχεδιασμό και την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής ενέργειας, έναν στη Βρετανία και έναν στη Γερμανία ανατέθηκε στη Siemens Energy – μια από τις πιο γνωστές εταιρείες ενεργειακής τεχνολογίας στον κόσμο.

Με επικεφαλής τους επενδυτές Meridiam, Allianz Capital Partners και Kansai Electric Power, η NeuConnect είναι ιδιωτική εταιρεία διασύνδεσης ενέργειας. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους για το έργο NeuConnect.

Η Siemens Energy και η κοινοπραξία NeuConnect υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) για την πρώτη σύνδεση μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες αγορές ενέργειας της Ευρώπης.

Η σύνδεση HVDC «NeuConnect Interconnector» θα επιτρέψει την ροή έως και 1,4 GW ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις, αρκετή για την τροφοδοσία έως και 1,5 εκατομμυρίου κατοικιών και με στόχο την εξοικονόμηση έως και 16 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η Siemens Energy θα κατασκευάσει τους δύο σταθμούς μετατροπέων HVDC στο Isle of Grain στη Βρετανίας και στην περιοχή Wilhelmshaven στα βόρεια της Γερμανίας. Η αξία παραγγελίας για τη Siemens Energy βρίσκεται στο «υψηλό τριψήφιο εύρος εκατομμυρίων ευρώ» για το τρέχον οικονομικό έτος όπως ανακοινώθηκε.

Δεν θα χάνεται καθόλου αιολική ενέργεια

Η Γερμανία και η Βρετανία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων χωρών παγκοσμίως όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, λόγω των σημείων συμφόρησης του δικτύου, η υπερβάλλουσα αιολική ενέργεια που παράγεται στη Γερμανία συχνά δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί στο δίκτυο και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, καθώς η αποθήκευσή της δεν είναι σήμερα δυνατή με την υπάρχουσα τεχνολογία. Για το λόγο αυτό, πολλές ανεμογεννήτριες πρέπει να απενεργοποιούνται τακτικά, διαφορετικά το δίκτυο θα μπορούσε να υπερφορτωθεί και, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να προκληθεί μπλακ άουτ.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η σπατάλη ενέργειας,  η σύνδεση NeuConnect θα μεταφέρει την πλεονάζουσα ενέργεια από τη Γερμανία στη Βρετανία και αντίστροφα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, όπως σημειώνει ο ιστότοπος EnergyDigital. Μακροπρόθεσμα, και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν από την πρόσβαση σε ένα πιο διαφοροποιημένο και βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και από την αυξημένη ανθεκτικότητα στην παροχή ενέργειας, σημειώνεται. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια τροφοδοσίας ρεύματος και ευελιξία στην παροχή του.

Η εταιρεία NeuConnect είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Βρετανία «να αξιοποιήσει την τεράστια ενεργειακή υποδομή στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειάς της».

Για τη Γερμανία, αναφέρεται ότι «η νέα σύνδεση με τη Βρετανία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων σημείων συμφόρησης όπου οι ανεμογεννήτριες συχνά απενεργοποιούνται λόγω της παραγωγής υπερβολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή