Σε πίεση παραμένει το Netflix και η μετοχή του, καθώς στην… κατρακύλα του προηγούμενου διημέρου ήρθε να προστεθεί και η είδηση πως ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν προχώρησε σε πώληση του συνόλου των μετοχών του στην πλατφόρμα και μάλιστα με σημαντική ζημιά ύψους άνω των 400 εκατ. δολαρίων.

Ο Άκμαν και το Pershing Square Capital Management είχαν αγοράσει 3,1 εκατ. μετοχές στην εταιρείας μόλις τρεις μήνες πριν. Έτσι το γεγονός πως αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στο Netflix στο δύσκολο αυτό χρονικό σημείο για την πλατφόρμα και μάλιστα την ώρα που η μετοχή της κατέρρεε, δημιούργησε αίσθηση στην αγορά φουντώνοντας ακόμη περισσότερο τα μαύρα σύννεφα πάνω από την εταιρεία.

Θυμίζουμε πως η μετοχή του Netflix έκανε βουτιά κατά 40% χθες, εξανεμίζοντας 60 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της και διευρύνοντας τις απώλειες που είχε καταγράψει ήδη την Τρίτη στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών του αποτελεσμάτων για το τρίμηνο και της απώλειες περίπου 200.000 συνδρομητών. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία υποστήριξε πως θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, όμως φαίνεται πως ο Άκμαν δεν πείστηκε πως θα καταφέρει να ανακτήσει εύκολα το χαμένο έδαφος, γεγονός που τον οδήγησε στην απόφαση να πουλήσει άρον-άρον τις μετοχές του, ακόμη και με ζημιά.

Πούλησε στην πτώση

Ο Άκμαν είχε αγοράσει το πακέτο μετοχών στην πλατφόρμα τον Ιανουάριο στην τιμή των 360 δολαρίων ανά μετοχή. Και χθες η μετοχή έκλεισε στα 226,19 δολάρια. Σήμερα προσυνεδριακά κινείται επίσης πτωτικά, αν και με μικρότερες απώλειες της τάξεως του 1%, στα 224,41 δολάρια αυτή την ώρα.

Πέρα από το τελευταίο διήμερο, η πορεία της μετοχής της πλατφόρμας έχει πιεστεί συνολικά μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από έτερες πλατφόρμες όπως της Disney, της Apple και της Warner Media, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει υποχωρήσει σημαντικά σχεδόν κατά το ένα τρίτο, από το ανώτατο σημείο των 310 δισ. δολαρίων τον περασμένο Οκτώβριο περίπου στα 100 δισ. δολάρια την Τετάρτη.

Η πορεία της εταιρείας δεν είναι πια προβλέψιμη…

Στην επιστολή του προς τους επενδυτές του fund, ο Άκμαν υποστήριξε πως οι διορθωτικές κινήσεις που ανακοίνωσε το Netflix στο διαφημιστικό τομέα και στις συνδρομές είναι λογικές, αλλά πως η πορεία της εταιρείας δεν είναι πλέον προβλέψιμη βραχυπρόθεσμα. Και ο δείκτης προβλεψιμότητας της πορείας μιας επιχειρήσεις είναι σημαντικός για τις επενδυτικές επιλογές στο χαρτοφυλάκιο του Pershing Square, οπότε αποφασίστηκε η ρευστοποίηση του πακέτου χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

«Αν και η επιχείρηση του Netflix είναι βασικά εύκολη να την καταλάβεις, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα μας να προβλέψουμε τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας σε έναν επαρκή βαθμό βεβαιότητας» τόνισε χαρακτηριστικά. Με την πώληση στο χρονικό αυτό σημείο η ζημιά για το fund υπολογίζεται στα 430 εκατ. δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε μια συνολική απώλεια ύψους 2% για το σύνολο της αξίας του χαρτοφυλακίου του Pershing Square από τις αρχές της χρονιάς.

Οι επιδόσεις του fund του Άκμαν θεωρούνται από τις υψηλότερες στην αμερικανική αγορά, καθώς το Pershing Square κατάφερε να διαχειριστεί αρκετά καλά, ακόμη και την κρίση της πανδημίας. Συνολικά μέσα στην τελευταία τριετία, τα κέρδη του αγγίζουν το 70,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή