Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Ιούλιο για να ανοίξει το δρόμο για μια αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση για την πολιτική που θα ακολουθήσει. η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αν και είναι ήδη σαφές ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη θα είναι μέρος του μείγματος, όπως δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Υποβάθμισε δε την πιθανότητα ύφεσης και αδιεξόδου στην ευρωζώνη.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να μη διακόψουμε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων τον Ιούλιο», τόνισε, προσθέτοντας: «Για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων πρέπει να δούμε τις προβλέψεις μας, τα διαφορετικά σενάρια», αλλά «με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος είναι πιθανά ορόσημα, ή και αργότερα. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και μόνο τότε θα πάρουμε μια απόφαση».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει στραφεί σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας, λόγω της κρίσης, για μήνες και επανέλαβε το σχέδιό του να προχωρήσει παρά τη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν μη τι άλλο, η παρακολούθηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών είναι κρίσιμη. «Ο πληθωρισμός και οι δευτερογενείς επιπτώσεις του είναι βασικά στοιχεία για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει αυτά τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση».

Κοντά στην κορυφή ο πληρθωρισμός στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 7,5% τον περασμένο μήνα, με τον Ντε Γκίντος να προβλέπει ότι πλησιάζει «πιο κοντά στην κορυφή». Παρόλο που οι πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται στο δεύτερο εξάμηνο, δεν αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 4% φέτος.

Στο μεταξύ, ο Βέλγος συνάδελφος του Ντε Γκίντος, Πιερ Βούντς, δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους, με τον Ιούλιο μια πιθανή ημερομηνία έναρξης για αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Λετονός Μαρτίνς Καζάκς δήλωσε στο Bloomberg ότι μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο είναι «πιθανή» και δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να διαφωνήσουμε με το πού βρίσκονται οι αγορές για το υπόλοιπο του έτους.

Ο γερμανός ομόλογός του Γιόακιμ Νάγκελ είναι επίσης μεταξύ εκείνων που βλέπουν θετικά μια τέτοια προοπτική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να ομαλοποιεί την πολιτική της και να μην διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους,  εάν το δικαιολογούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Bundesbank

Οι προοπτικές για τον Νότο

Πάντως, για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η προοπτική απώλειας αυτής της στήριξης, σε μια εποχή που αυξάνεται η έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με σκοπό την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ενίσχυση της άμυνας λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, εγείρει εκ νέου την πιθανότητα να ξεσπάσει μια νέα κρίση χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή