Οι επενδυτές ετοιμάζονται για τη νίκη του Μακρόν στη Γαλλία, και είναι ευάλωτοι στο σοκ της Λεπέν. Υπό αυτόν τον τίτλο το Bloomberg, επανέρχεται σήμερα Κυριακή με ένα δημοσίευμα για τα διακυβεύματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι η επικράτηση της ακροδεξιάς υποψηφίου θα επέφερε ένα σοκ στην Ευρώπη, παρόμοιο με αυτό του Brexit.

Σύμφωνα με τη Mizuho International, το ασφάλιστρο κινδύνου της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας θα υπερδιπλασιαστεί σε υψηλότερο από 100 μονάδες βάσης και σύμφωνα με οικονομολόγους της Barclays, οι αγορές μετοχών θα υποχωρήσουν γρήγορα κατά τουλάχιστον 5%.

«Θα ήταν μια τρομερή μέρα για τις αγορές», δήλωσε η Ariane Hayate, διαχειριστής κεφαλαίων στην Edmond de Rothschild Asset Management στο Παρίσι. «Ο πρώτος αντίκτυπος θα ήταν στην απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου που θα μπορούσε να ξεπεράσει την οροφή».

Εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η γαλλική κυβέρνηση, όπως η Air France-KLM και η Renault SA, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «πλήρη» κρατική παρέμβαση, ενώ εταιρείες κοινής ωφελείας όπως η Engie SA και η Electricite de France SA θα βρίσκονται «στο επίκεντρο των συγκρούσεων ενεργειακής πολιτικής », σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της Alphavalue, Pierre-Yves Gauthier.

Οι εταιρείες διοδίων Vinci SA και Eiffage SA θα εκτεθούν στη δέσμευση της Λεπέν να εθνικοποιήσει τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Και οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος από την υπόσχεσή της να κάνει τουλάχιστον το 80% των προϊόντων διατροφής στις καφετέριες να προέρχονται από τη Γαλλία.

«Μια νίκη της Λεπέν θα κατέστρεφε την καρδιά της Ευρώπης που χτυπά», δήλωσε ο Matteo Brancolini, διαχειριστής κεφαλαίων της BPER Banca SpA στο Μιλάνο. «Μια καταρρέουσα Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε κατάρρευση των αγορών».

«Εάν η Λεπέν κέρδιζε τον δεύτερο γύρο, η αρνητική αντίδραση της αγοράς του ευρώ είναι πιθανό να είναι ισχυρή», δήλωσε η Ντάρια Παρχομένκο, αναλυτής της RBC Capital Markets.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επιπτώσεις ενός αποτελέσματος-έκπληξη δεν θα είναι ορατές μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, τον Ιούνιο, όταν θα διαφανεί αν μια (υποθετικά) νικήτρια Λεπέν θα έχει και την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της προτάσεων. Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται επαναξιολόγηση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν, κατά μέσο όρο με 55,7% έναντι 44,3%, ενόψει της μοναδικής τηλεμαχίας που θα διεξαχθεί απόψε. Ωστόσο, οι μνήμες είναι νωπές από το 2016, όταν οι επενδυτές δεν υπολόγισαν την ισχύ του λαϊκίστικου συναισθήματος τόσο στο βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις αμερικανικές εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προτάσεις της αγοράς

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων συνιστούν μια ποικιλία στρατηγικών για να αντισταθμίσουν μια πιθανή νίκη της Λεπέν. Η Citigroup, η οποία τοποθετεί την πιθανότητα του Μακρόν να κερδίσει στο 65%, συνέστησε την Τρίτη στους επενδυτές να πουλήσουν οκταετή γαλλικά κρατικά ομόλογα ενώ αγοράζουν τον αντίστοιχο αυστριακό τίτλο. Η Amundi είναι «επιφυλακτική» σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, προτιμώντας μετοχές υψηλής ποιότητας αμερικανικών εταιρειών και αντ’ αυτού φθηνές μετοχές, δήλωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Stephane Monier, επικεφαλής επενδύσεων στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Lombard Odier, συμβουλεύει τους επενδυτές που ανησυχούν για μια νίκη της Λεπέν να μειώσουν τις διαθέσεις τους σε ευρώ υπέρ του δολαρίου.

«Θα ήταν μια απαίσια μέρα για τις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg ο Eric Hassid, έμπορος στην Aurel BGC στο Παρίσι. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Μακρόν θα κερδίσει, αλλά οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν μετά την προεδρική συζήτηση θα είναι κρίσιμες. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που υπάρχει έκπληξη. Το ίδιο είχαμε και με το Brexit».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές