Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο, από τους αναλυτές αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι οι αγορές υποτιμούν το ενδεχόμενο ρίσκο ενός αποτελέσματος έκπληξη.

Εάν η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν «ταράξει τα νερά», τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εξαιρετικά πιθανό να κατακρημνιστούν τη Δευτέρα ενώ τα γαλλικά ομόλογα θα έχουν υποδεέστερες επιδόσεις σε σχέση με τους γερμανικούς τίτλους και το ευρώ υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει μέρος της αξίας του σε σχέση με το δολάριο τους επόμενους μήνες. Αυτά προβλέπουν επενδυτές και αναλυτές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επιπτώσεις ενός αποτελέσματος-έκπληξη δεν θα είναι ορατές μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, τον Ιούνιο, όταν θα διαφανεί αν μια (υποθετικά) νικήτρια Λεπέν θα έχει και την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της προτάσεων. Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται επαναξιολόγηση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Διαβάστε ακόμη: Αναμέτρηση Μακρόν-Λεπέν: Τι «βλέπουν» οι στοιχηματικές

Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν, κατά μέσο όρο με 55,7% έναντι 44,3%, ενόψει της μοναδικής τηλεμαχίας που θα διεξαχθεί απόψε. Ωστόσο, οι μνήμες είναι νωπές από το 2016, όταν οι επενδυτές δεν υπολόγισαν την ισχύ του λαϊκίστικου συναισθήματος τόσο στο βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις αμερικανικές εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προτάσεις της αγοράς

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων συνιστούν μια ποικιλία στρατηγικών για να αντισταθμίσουν μια πιθανή νίκη της Λεπέν. Η Citigroup, η οποία τοποθετεί την πιθανότητα του Μακρόν να κερδίσει στο 65%, συνέστησε την Τρίτη στους επενδυτές να πουλήσουν οκταετή γαλλικά κρατικά ομόλογα ενώ αγοράζουν τον αντίστοιχο αυστριακό τίτλο. Η Amundi είναι «επιφυλακτική» σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, προτιμώντας μετοχές υψηλής ποιότητας αμερικανικών εταιρειών και αντ’ αυτού φθηνές μετοχές, δήλωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Stephane Monier, επικεφαλής επενδύσεων στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Lombard Odier, συμβουλεύει τους επενδυτές που ανησυχούν για μια νίκη της Λεπέν να μειώσουν τις διαθέσεις τους σε ευρώ υπέρ του δολαρίου.

«Θα ήταν μια απαίσια μέρα για τις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg ο Eric Hassid, έμπορος στην Aurel BGC στο Παρίσι. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Μακρόν θα κερδίσει, αλλά οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν μετά την προεδρική συζήτηση θα είναι κρίσιμες. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που υπάρχει έκπληξη. Το ίδιο είχαμε και με το Brexit».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]