Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

«Είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων – Έχουμε ευθύνη απέναντι στη δημοκρατία»

«Μετά από πέντε χρόνια τρομερών αλλαγών η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας επέλεξε να μου εμπιστευτεί ξανά την διακυβέρνηση της χώρας για ακόμα πέντε χρόνια», είπε στην έναρξη της ομιλίας του προς το συγκεντρωμένο πλήθος στο «Πεδίο του Άρεως» μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ ο Εμανουέλ Μακρόν, ευχαριστώντας ταυτόχρονα το επιτελείο του και τους εθελοντές που συνεισέφεραν για αυτή τη νίκη.

«Για μια Γαλλία πιο ανεξάρτητη, για μια Ευρώπη πιο δυνατή, για να προχωρήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε η Γαλλία να γίνει ένα μεγάλο οικολογικό έθνος. Ξέρω ότι πολλοί από τους συμπατριώτες μας με ψήφισαν σήμερα όχι γιατί συμφώνησαν με τις ιδέες μας αλλά για να μπει ένας φραγμός στην ακροδεξιά. Ξέρω ότι αυτή η ψήφος τους με καθιστά υπόλογο για τα επόμενα χρόνια».

Για την αποχή ο Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την επιλογή. «Σκέφτομαι ακόμα και όσους ψήφισαν τη Λεπέν». Σε αυτό το σημείο κάποιοι από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν αποδοκιμασίες, με τον Γάλλο πρόεδρο να τους ζητά να σταματήσουν καθώς όπως είπε:

«Από σήμερα δεν είμαι υποψήφιος αλλά πρόεδρος όλου του λαού. Πρέπει να βρεθεί η διέξοδος στον θυμό που τους οδήγησε να ψηφίσουν Λεπέν», συμπλήρωσε.

«Σήμερα επιλέξατε ένα ανθρωπιστικό σχέδιο, φιλόδοξο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ένα ευρωπαϊκό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο, βασισμένο στην εργασία και τη δημιουργία, ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των ακαδημαϊκών μας δυνατοτήτων.

Αυτό το έργο θέλω να το μεταφέρω με δύναμη για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα είμαι θεματοφύλακας των διαφωνιών που έχουν εκφραστεί και των διαφορών, διασφαλίζοντας καθημερινά ότι όλοι γίνονται σεβαστοί και συνεχίζοντας να εργάζομαι για μια πιο δίκαιη κοινωνία και για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».

«Πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και φιλόδοξοι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίσει (ότι) η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της για να δείξει τη σαφήνεια των επιλογών της και να δείξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς».

Να επιτύχουμε ενότητα

«Θα πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι και με σεβασμό, διότι η χώρα μας είναι γεμάτη από τόσες αμφιβολίες, τόσες διαιρέσεις. Κανείς δεν θα μείνει στην άκρη του δρόμου. Στο χέρι μας είναι να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε αυτή την ενότητα, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα δεν θα είναι ήσυχα, αλλά θα είναι ιστορικά, και η γενιά μας θα πρωτοστατήσει!

Και κατέληξε: «Αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι μια συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει, αλλά μια ανανέωση για να τα καταφέρουμε καλύτερα. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να δεσμευτεί σε αυτό. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τον γαλλικό λαό, αυτή τη μοναδική δύναμη που αγαπώ τόσο βαθιά, τόσο έντονα και που είμαι τόσο υπερήφανος που υπηρετώ ξανά. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία», είπε τελικά, πριν δώσει τη θέση του σε μία τραγουδίστρια που τραγούδησε τη Μασσαλιώτιδα.

Αποδέχεται την ήττα της η Λεπέν και υπόσχεται δυναμική αντιπολίτευση

Ως «νίκη» για το κόμμα της βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, παρά τον θρίαμβο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα είναι ένοικος του Μεγάρου του Ελιζέ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Περισσότερο από ποτέ θα συνεχίσω τη δουλειά μου για τους Γάλλους», είπε η Λεπέν προσθέτοντας ότι «το γαλλικό πολιτικό τοπίο ανασυντίθεται».

Η Λεπέν είπε ότι το αποτέλεσμά της εξακολουθεί να είναι μια «νίκη» για το πολιτικό της κίνημα, και τόνισε ότι το κόμμα είναι ανοιχτό να ενώσει όλους εκείνους που θέλουν να πολεμήσουν εναντίον του Μακρόν.

Στην πρώτη της δήλωση μετά την ανακοίνωση των exit polls, η Λεπέν δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει μια «νίκη» για το κόμμα της, ωστόσο αποδέχτηκε την ήττα της. Σημειώνεται πως στις προεδρικές εκλογές του 2017 η ίδια είχε λάβει ποσοστό 33,9%, ενώ τώρα κυμαίνεται γύρω στ0 42%.

«Η θέλησή μας να υπερασπιστούμε τον γαλλικό λαό έχει ενισχυθεί» δήλωσε η ίδια. «Μας έχουν κηρύξει νεκρούς χιλιάδες φορές, και πάντα έκαναν λάθος» πρόσθεσε.

Η πρώτη δήλωσή της

Αναλυτικότερα, η Λεπέν χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ιδέες «που εκπροσωπούμε καταγράφουν νέα υψηλά ποσοστά σε μια εκλογική βραδιά. Με ποσοστό άνω του 43% των ψήφων, το αποτέλεσμα από μόνο του αποτελεί μια ηχηρή νίκη. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν το εθνικό στρατόπεδο και την αλλαγή. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όσους με εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο και στα εκατομμύρια που με ψήφισαν στο δεύτερο γύρο.

»Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μου στις επαρχίες και την ύπαιθρο, στα υπερπόντια εδάφη, που με έβγαλαν νικήτρια. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Φοβάμαι ότι η πενταετής θητεία που αρχίζει δεν θα ξεφύγει από τις βάναυσες μεθόδους της προηγούμενης. Περισσότερο από ποτέ, θα τηρήσω τη δέσμευσή μου απέναντι στη Γαλλία και τους Γάλλους. Θα ηγηθώ της μάχης των βουλευτικών εκλογών μαζί με όλους εκείνους που ήταν αντίθετοι στον Εμανουέλ Μακρόν, με όλους εκείνους που έχουν το έθνος στην καρδιά τους. Θέλουμε να ενώσουμε όλους εκείνους, από όπου κι αν προέρχονται, που θέλουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα