Σε υψηλό διετίας «σκαρφάλωσε» το δολάριο, καθώς τις παγκόσμιες αγορές σαρώνει ένα κύμα αποστροφής κινδύνου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό Γουάν καταγράφει τριήμερο σερί ισχυρών απωλειών – των ισχυρότερων εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τρίτο μήνα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για νέο κύμα κορωνοϊού σε ολόκληρη την Κίνα να προκαλεί αναταράξεις στις κινεζικές μετοχές, οι επενδυτές απομακρύνονται από το αυστραλιανό δολάριο και το υπεράκτιο κινεζικό Γουάν.
Αποστροφή κινδύνου
Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου – που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων – ανήλθε στα 101.86, επίπεδο που είχε να αγγίξει από τον Μάρτιο του 2020, με αναλυτές να σημειώνουν ότι το αμερικανικό νόμισμα γίνεται ξανά ολοένα και περισσότερο «της μόδας», δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και της ρητορικής της Fed για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Την κυριαρχία του δολαρίου υποβοηθά ο αγώνας της Κίνας να περιορίσει την COVID-19, που ενισχύει την αποστροφή κινδύνου.
Στην Κίνα
Στον αντίποδα, το Γουάν της Κίνας υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου, ευρισκόμενο τελευταία στα 6,5615 Γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών συναλλάγματος (RRR) κατά 100 μονάδες βάσης στο 8% από τις 15 Μαΐου, για να «βελτιώσει την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρησιμοποιούν κεφάλαια συναλλάγματος», σύμφωνα με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιβράδυνση της υποτίμησης του Γουάν.
Γεν, κορώνα, ευρώ
Υποχώρηση καταγράφει όμως και το αυστραλιανό δολάριο, μετά την μεγάλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 0,7176 δολάρια ΗΠΑ και κατά 1,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 91,88 Γεν.
Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε επίσης σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ευρύτερα πάντως στην αγορά συναλλάγματος επικρατεί αστάθεια, η οποία επηρεάζει και το Ευρώ που υποχώρησε κατά 0,9% στα 1,0717 δολάρια.
Με βάση τα γερακίσια σχόλια της τελευταίας εβδομάδας από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Κεντρικές Τράπεζες, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Latest News
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες
Κοντά σε ρεκόρ 50 ετών η τιμή του καφέ - Θα πάρει χρόνια για να πέσει, λένε οι ειδικοί
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica διαμορφώθηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας
Προσγείωσε ο... Τραμπ τη Wall Street
Oι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, στη σκιά των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται
Το ξέφρενο ράλι της αμερικανικής αγοράς εγκυμονεί νέους κινδύνους - Καμπανάκι από Economist
Γιατί οι επενδυτές στις ΗΠΑ που αγοράζουν τα πιο κερδοσκοπικά νέα προϊόντα είναι πιθανό να καταλήξουν απογοητευμένοι