Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον πρόεδρο Ερντογάν, μέχρι πρότινος υπό μεγάλη εσωτερική πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα του, ως έναν σημαντικό διαμεσολαβητή. Μάλιστα η εφημερίδα die Welt κάνει λόγο για ένα comeback του Τούρκου προέδρου ελέω Πούτιν. «Ο Ερντογάν είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κρίσεις» επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας εμφανίζεται ως ισχυρός ηγέτης, ως βράχος στις δύσκολες στιγμές. Έγινε εμφανές στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Πριν από μερικές ημέρες είπε ότι ´μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες για λογαριασμό της ανθρωπότητας θα ήταν πρώτα η κατάπαυση του πυρός και μετά μια διαρκής ειρήνη μεταξύ των δύο γειτόνων μας.»

Ο Γερμανός σχολιαστής περιγράφει τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία αλλά και με τη Ρωσία και τις συνεχείς δηλώσεις του Ερντογάν ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει κανέναν από τους δύο εταίρους. Υπενθυμίζει ότι από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρει τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες, τον επισκέπτονται όλο και περισσότεροι ηγέτες. «Μετά τον Όλαφ Σολτς ακολούθησαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τέλος Μαρτίου ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Μπόρις Τζόνσον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έφερε κοντά ακόμη και δηλωμένους αντιπάλους που βρίσκονταν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης για εδαφικές διαφορές στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020. Οι δύο ηγέτες δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ ο ένας τον άλλο επίσημα… Στην Τουρκία οι πολιτικές βεβαιότητες είναι λίγες, αλλά ένας εμπειρικός κανόνας ισχύει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ότι τον Ερντογάν δεν πρέπει να τον ξεγράφει κανείς γρήγορα. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμά γι αυτό».

«Γιατί οι Ρώσοι αγαπούν την Τουρκία;»

Είναι ο ερωτηματικός τίτλος άρθρου που εντοπίσαμε στην Handelsblatt. H οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ υπενθυμίζει ότι από την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία έχει πέσει σε  διεθνή απομόνωση. Η Τουρκία όμως, το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, προσπαθεί να αποσπάσει τους Ρώσους ως πελάτες για την ενίσχυση της οικονομίας της. Διαβάζουμε: «Ένας από τους κύριους λόγους της εγγύτητας προς τη Ρωσία είναι η εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από τη Μόσχα» επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Η χώρα όχι μόνο εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον μεγάλο γείτονα στο βορρά, αλλά πέρυσι δέχθηκε πάνω από 4,7 εκ. Ρώσους τουρίστες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνόψισε την κατάσταση στη χώρας του με την εξής φράση: Πρέπει να αντέχει κανείς και οικονομικά τις κυρώσεις. Γι αυτό φέτος οι Ρώσοι τουρίστες θα πρέπει να κάνουν διακοπές στην Τουρκία. Στις αρχές του χρόνου η Ένωση Τούρκων Τουρ Οπερέιτορ ανακοίνωσε το φιλόδοξο αριθμό των 7 εκ. Ρώσων τουριστών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο».

Ο σχολιαστής επισημαίνει βέβαια ότι οι τιμές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Παρόλα αυτά οι Τούρκοι τουρ οπερέιτορ αναμένουν μεγάλη ζήτηση από τη Ρωσία, ίσως διότι η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες τουριστικές χώρες στιςε μπορούν να ταξιδέψουν οι Ρώσοι» περιγράφει την πραγματικότητα. «Η τουρκική κυβέρνηση μάλιστα θέλει να ιδρύσει μια νέα αεροπορική εταιρεία για ταξιδιώτες από τη Ρωσία. Ακόμη και το όνομα έχει ήδη επιλεγεί: Southwind Airlines. Θα είναι το ταίρι της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Nordwind, η οποία έχει έδρα τη Μόσχα και λόγω των δυτικών κυρώσεων δεν μπορεί να πάρει ανταλλακτικά από τις εταιρείες Airbus και Boeing. Επιπλέον οι εταιρείες leasing που μίσθωσαν τα αεροσκάφη στη Nordwind ζητούν να τους επιστραφούν.» .

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας