Η Ρωσία απελαύνει τρεις Σουηδούς διπλωμάτες σε μια απάντηση στην απέλαση τριών μελών του διπλωματικού της προσωπικού από τη Στοκχόλμη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο αργότερα, ήρθε η απάντηση από τη Σουηδία.

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Σουηδούς διπλωμάτες, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε, για να προσθέσει πως «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας».

Η κοινή απάντηση Φινλανδίας και Σουηδίας

Την ίδια ώρα, η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Μολονότι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό.

Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν και οι δύο στροφή 180 μοιρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα μπορούσαν να συναντηθούν την εβδομάδα της 16ης Μαΐου για να ανακοινώσουν τα παραπάνω.

Παροχή ασφάλειας

Ακόμη, το σουηδικό πρακτορείο Aftonbladet ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να παρέχουν υποστήριξη ασφαλείας κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

[Πάντως, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι έχουν από καιρό ακολουθήσει πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας για να αποφύγουν τη σύγκρουση με τις περιφερειακές δυνάμεις.

Όμως, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σουηδία νωρίτερα αυτό το μήνα, η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin είπε ότι «όλα είχαν αλλάξει» όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ελσίνκι πρέπει να είναι «έτοιμο για κάθε είδους ενέργειες από τη Ρωσία».

Τα σχόλιά της συνέπεσαν με τη δημοσίευση μιας έκθεσης για την Ασφάλεια που προειδοποιούσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυξημένη ένταση στα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας».

Η σουηδική εφημερίδα Expressen ανέφερε ότι η ανακοίνωση της ταυτόχρονης ένταξης θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Φινλανδού προέδρου Sauli Niinisto στη Στοκχόλμη τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση