Ένα ιδιότυπο πρόβλημα καλείται να λύσει τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών

Ακούει στο όνομα «Clio» και πρόκειται για το γιοτ του ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Tο πολυτελές σκάφος, αξίας 65 εκατ δολαρίων, πλέει σε ελληνικά ύδατα στο Αιγαίο, προερχόμενο από του τουρκικό λιμάνι Γκιότζεκ. Εκεί ήταν ελλιμενισμένο για μερικές μέρες, αλλά…εκδιώχθηκε, λόγω των κυρώσεων. Και τώρα, αναζητά στη χώρα μας σύντομο σταθμό.

Το γιοτ έχει σημαία των νησιών Κέιμαν, αλλά επειδή όλοι γνωρίζουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη του, κανείς δεν θέλει να μπει σε μπελάδες. Με αποτέλεσμα «να κόβει βόλτες», σχεδόν αδέσποτο.

Η Total

Εντείνονται οι επαφές στο παρασκήνιο για τον εντοπισμό του πετρελαϊκού ομίλου που θα αντικαταστήσει την γαλλική Total στις έρευνες που θα γίνουν νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι πιθανοί «στόχοι»; Εκτός της νορβηγικής κρατικής εταιρίας ερευνών, βολιδοσκοπούνται ΒΡ και Shell.

Το γεγονός ότι πρόσφατα αποχώρησαν από τις θέσεις τους στην Ρωσία, λόγω κυρώσεων, δημιουργεί κενό στα χαρτοφυλάκια τους. Αυτό θέλει να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν καιρό. Αλλά η Αθήνα βιάζεται.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, το όλο project να αναλάβει προσωρινά η ελληνική κρατική εταιρία ερευνών και στην πορεία να προστίθενται οι όποιοι τρίτοι «παίκτες».

Η Κομισιόν

Γιατί είναι κρίσιμη η 16η Μαΐου για τα ελληνικά συμφέροντα; Διότι, εκείνη τη μέρα – όπως ενημερώθηκε η Αθήνα – η Κομισιόν θα κάνει την τελική εισήγηση για τα μέτρα στήριξης του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

Αν τα μέτρα αυτά δεν κριθούν επαρκή, τότε η Αθήνα θα ξεκινήσει την προετοιμασία εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους.

Το μότο; «Κι ό,τι θέλει, ας γίνει», από πλευράς κόστους τους…

1) Αυτή τη φορά ο έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι είναι αποφασισμένος να καταγγείλει όσους αντιδρούν (Γερμανούς) σε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Και να ζητήσει εξαίρεση των ενεργειακών δαπανών από το έλλειμμα. Στο πλαίσιο της Συνόδου και κατά τα πρότυπα Σάντσεθ («ιβηρική εξαίρεση»).

2) Τα ελληνικά μέτρα, θα χρηματοδοτηθούν, κυρίως, από την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος (6,3% αντί 7,3%), που δημιουργεί ένα «λευκό κενό» περίπου 2 δισ. ευρώ. Φτάνουν τα λεφτά; Όχι.

Λέγεται ότι ένα κενό στην μετάφραση του επίσημου κειμένου των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, επιτρέπει σε δικηγορικά γραφεία της Λευκωσίας να εξυπηρετούν ακόμα ρώσους πελάτες τους. Το κρίσιμο σημείο είναι ένα …«και».

Μπουτίκ hotel

Ο λόγος αφορά σε ένα από τα πολλά μπουτίκ hotel, που στήθηκαν και λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Για την ανακαίνιση του δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια, λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο και άρχισε τις… απολύσεις

Ο λόγος; Η πληρότητά του δεν αντέχει πλέον μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.

Η διαπίστωση: Στο κομμάτι των city hotels, αργά αλλά σταθερά, δημιουργείται μια φούσκα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη

Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και για τους προφανείς σημειολογικούς – γεωπολιτικούς λόγους. Ενδεχομένως, εκεί να συναντηθεί με τον βούλγαρο ομόλογό του.Αφαιρέθηκε από τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα, που του είχε απονείμει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αντιθέτως, δεν του τον έχει αφαιρέσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories