Γιατί η επικράτηση του Μακρόν αποτελεί καλό νέο

«Ανάσα ανακούφισης». Με αυτές τις λέξεις ο Economist υποδέχθηκε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Και εξηγεί: Η επικράτηση του Μακρόν είναι θετικό νέο για δύο λόγους: Πρώτον γιατί υπήρξε ένας ασυνήθιστα καλός ηγέτης για τη Γαλλία και δεύτερον γιατί απέτρεψε την επικίνδυνη υποψήφια της ακροδεξιάς να ανέλθει στην εξουσία.

Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η Λεπέν δεν θα ηγηθεί μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις στην Ευρώπη (τουλάχιστον όχι ακόμα), είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε.

Το ανησυχητικό γεγονός, ωστόσο, όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, είναι το πόσο κοντά βρέθηκε στον στόχο της. Και διερωτάται: Ποιος μπορεί να στοιχηματίσει ότι η ίδια, ή η ανηψιά της, δεν θα επιστρέψει σε πέντε χρόνια;

Αισιοδοξία

Το ερώτημα αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να απασχολεί τις Βρυξέλλες. Σημασία έχει η χθεσινή νίκη του Μακρόν. «Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο tweet που ανήρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τη νίκη του Μακρόν «μια θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη».

To αδιανόητο απεφεύχθη

Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις, ο φόβος μιας δυσάρεστης έκπληξης ήταν διάχυτος. Και αυτό γιατί «πολλοί εφιάλτες έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια», όπως έγραφε η Süddeutsche Zeitung: «Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, οι Αμερικανοί υπέρ του Τραμπ. Στην κοντινή γειτονιά της Ευρώπης μία χώρα δέχεται επίθεση και καταστρέφεται, χιλιάδες άνθρωποι δολοφονούνται. Πόσες προειδοποιητικές βολές χρειάζονται ακόμη οι Ευρωπαίοι, για να αφυπνιστούν; Για να καταλάβουν πως δεν είναι αυτονόητο να ζουν σε ένα κράτος δικαίου, με πλήρη ελευθερία; Ότι είναι τόσο εύθραυστο αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που επί δεκαετίες εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία τους;».

Σεισμός μεγαλύτερος του Brexit

Για την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, μάλιστα, ενδεχόμενη επικράτηση της Λεπέν θα είχε για την Ε.Ε. μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας:

«Στην ηγεσία της Γαλλίας, ιδρυτικού μέλους της ΕΕ, θα βρισκόταν μία πολιτικός που έχει στόχο να μετατρέψει την Κοινότητα σε ‘Ένωση Ελεύθερων Εθνών’. Δεν θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά να την αναμορφώσει σύμφωνα με τις δικές της προδιαγραφές. (…) Η Γερμανία θα έχανε τον πιο σημαντικό της εταίρο. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο στενός συντονισμός ανάμεσα στο Βερολίνο ή τη Βόννη και το Παρίσι ήταν εκείνος που έδινε ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όταν επικρατούσε ένταση ανάμεσα στην καγκελαρία και το Ελιζέ, ούτε η Ευρώπη προχωρούσε. Στο παρελθόν η όποια ένταση ποτέ δεν κρατούσε πολύ. Με μία νίκη της Λεπέν θα γινόταν μόνιμη κατάσταση».

Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία»

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories