Με μια βουτιά που θύμισε τα τέλη του Φεβρουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε σήμερα ότι δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τα τεκταινόμενα στη Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση.

Εντονες ανησυχίες προκάλεσε η απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου σε χώρες που δεν αποδέχονται τις πληρωμές του σε ρούβλια. Και αυτό αποτυπώθηκε στο -2,18% του γενικού δείκτη σήμερα, ο οποίος υποχώρησε στις 918,56 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: HSBC: Σύσταση «ουδέτερης θέσης» για τις μετοχές

Έτσι, μπορεί η Moody’s να έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και οι επενδυτές να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε έντονα πτωτική τροχιά. Ο μεγάλος κίνδυνος από την Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση βρίσκεται άλλωστε όλο και πιο κοντά, με τις ανησυχίες να έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, στον απόηχο της έλλειψης εμπορευμάτων και των προβλημάτων εφοδιασμού. Και σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ώστε να δοθεί “χώρος” στο οικονομικό επιτελείο για πιθανά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Πάντως το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets παραμένει ενεργό, όπως φάνηκε και στην υψηλή ζήτηση για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%, με το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Διαβάστε ακόμη: Εκρηκτικό κοκτέιλ ξανά στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίουΥπενθυμίζεται εδώ ότι το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση είναι κοντά το 2,5%, ενώ από χτες κινείται στο επίπεδο του 3,1%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ΔΕΗ και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 5,51% και 5,11% αντίστοιχα, με τις Quest, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντη, να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε οτ 2%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders