Το 60% με 80% του πληθυσμού της Ε.Ε. έχει νοσήσει πλέον με κορωνοϊό, υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σημερινή ανακοίνωση της, γεγονός που σε συνδυασμό με τα εμβόλια έχει ενισχύσει την θωράκιση της ευρωπαϊκής κοινωνίας απέναντι στην πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση η περιοχή έχει ξεπεράσει το πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας, όπως φαίνεται τόσο από την πτώση των κρουσμάτων όσο κυρίως των θανάτων. Αν και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιμείνουν στο ζήτημα της ενίσχυσης της ανοσίας των παδιιών, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
Τα ποσοστά ανοσίας στα παιδιά, ηλικίας 5 έως 9 ετών, είναι πολύ χαμηλά, κάτω του 15%. Ωστόσο, στους έφηβους, 15 έως 17 ετών, το ποσοστό ξεπερνά το 70%.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα καλύπτουν το 30% του πληθυσμού της Ένωσης. Όμως, αν σε αυτά προστεθούν τα εκτιμώμενα μη καταγεγραμμένα, ασυμπτωματικά κρούσματα, τότε ο αριθμός τους ξεπερνά συνολικά τα 350 εκατ. άτομα, ήτοι περίπου το 77% του πληθυσμού.
It is vital for 🇪🇺 and our Member States to be prepared for the months ahead by👇
▶️Continuing our vaccination and booster efforts.
▶️Adapt testing systems to make them more efficient and targeted.
▶️Ensuring our healthcare systems have the capacity to tackle future outbreaks. pic.twitter.com/txEfxHJ0iE— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) April 27, 2022
Πάντως, οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νέας μετάλλαξης και για το σκοπό αυτό η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να παραμένουν σε εγρήγορση και να έχουν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί, όπως και να αυξήσουν και πάλι τους εμβολιασμούς, με επίκεντρο τα νέας γενιάς εμβόλια.
Επίσης θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ, παράλληλα με την διαμόρφωση νέων στρατηγικών testing μέσα από τις οποίες θα γίνεται καταγραφή των επιδημιολογικών τάσεων και η περιοχή θα προετοιμάζεται καλύτερα για τυχόν αλλαγές στην διασπορά του ιού.
Σημείο κλειδί στην στρατηγική της Ε.Ε. για τη νέα, λιγότερο επικίνδυνη, φάση της πανδημίας είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, κυρίως αντιικών, εν όψει και της επόμενης χειμερινής περιόδου. Το τελευταίο είναι σημαντικό κυρίως για τα παιδιά, πριν το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο.
«Η Ε.Ε. θα διερευνήσει τις πιθανότητες να υποστηρίξει projects που θα έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Κυριακίδου.