Το 60% με 80% του πληθυσμού της Ε.Ε. έχει νοσήσει πλέον με κορωνοϊό, υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σημερινή ανακοίνωση της, γεγονός που σε συνδυασμό με τα εμβόλια έχει ενισχύσει την θωράκιση της ευρωπαϊκής κοινωνίας απέναντι στην πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση η περιοχή έχει ξεπεράσει το πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας, όπως φαίνεται τόσο από την πτώση των κρουσμάτων όσο κυρίως των θανάτων. Αν και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιμείνουν στο ζήτημα της ενίσχυσης της ανοσίας των παδιιών, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Τα ποσοστά ανοσίας στα παιδιά, ηλικίας 5 έως 9 ετών, είναι πολύ χαμηλά, κάτω του 15%. Ωστόσο, στους έφηβους, 15 έως 17 ετών, το ποσοστό ξεπερνά το 70%.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα καλύπτουν το 30% του πληθυσμού της Ένωσης. Όμως, αν σε αυτά προστεθούν τα εκτιμώμενα μη καταγεγραμμένα, ασυμπτωματικά κρούσματα, τότε ο αριθμός τους ξεπερνά συνολικά τα 350 εκατ. άτομα, ήτοι περίπου το 77% του πληθυσμού.

Πάντως, οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νέας μετάλλαξης και για το σκοπό αυτό η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να παραμένουν σε εγρήγορση και να έχουν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί, όπως και να αυξήσουν και πάλι τους εμβολιασμούς, με επίκεντρο τα νέας γενιάς εμβόλια.

Επίσης θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ, παράλληλα με την διαμόρφωση νέων στρατηγικών testing μέσα από τις οποίες θα γίνεται καταγραφή των επιδημιολογικών τάσεων και η περιοχή θα προετοιμάζεται καλύτερα για τυχόν αλλαγές στην διασπορά του ιού.

Σημείο κλειδί στην στρατηγική της Ε.Ε. για τη νέα, λιγότερο επικίνδυνη, φάση της πανδημίας είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, κυρίως αντιικών, εν όψει και της επόμενης χειμερινής περιόδου. Το τελευταίο είναι σημαντικό κυρίως για τα παιδιά, πριν το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο.

«Η Ε.Ε. θα διερευνήσει τις πιθανότητες να υποστηρίξει projects που θα έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Κυριακίδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».