Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στην ΚΥΑ για το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ενισχύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις καλλιέργειες που ζημιώθηκαν από τον παγετό σε προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών αχλαδιών, είναι έτοιμη και το επόμενο διάστημα, μετά τις υπογραφές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του συναρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακακη αναμένονται οι καταβολές των σχετικών ποσών.

Η παραπάνω είδηση την επικείμενη αποζημίωση και των παραγωγών βιομηχανικών αχλαδιών μέσω του Ειδικού (AD HOC) Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά και παραγωγούς βιομηχανικού αχλαδιού από την περιοχή του Τυρνάβου, παρουσία του υπηρεσιακού ηραμματέα του υπουργείου κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη.

Να σημειωθεί ότι επιλέχτηκε το ειδικό πρόγραμμα αποζημιώσεων με ad hoc για τους παραγωγούς που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον περσινό παγετό, αλλά δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν εντός του πλαισίου του Κανονισμού γεωργικών ασφαλίσεων.

Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε ενώπιον του υπουργού το ζήτημα της περάτωσης της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τα βιομηχανικά αχλάδια, εξηγώντας την αναγκαιότητα που υφίσταται, μετά και τις ανατιμήσεις που έχει προκαλέσει στα εφόδια και στο κόστος παραγωγής η εισαγόμενη κρίση στην ενέργεια, και ζήτησε να επισπευστεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Όπως επεσήμανε, ο κύριος όγκος παραγωγής του βιομηχανικού αχλαδιού στη χώρα εστιάζεται στον δήμο Τυρνάβου, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γι΄ αυτό και το προηγούμενο διάστημα, είχε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρεντζο –μάλιστα, σε δυο συναντήσεις ήταν παρόντα και τα προεδρεία των δύο συνεταιρισμών από τα Πλατανούλια του Τυρνάβου- και είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον τελευταίο για αποζημιώσεις μέσω ειδικού ad hoc προγράμματος για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικο στάδιο από τους διαδοχικούς παγετούς την άνοιξη του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO