κρυπτονομίσματα εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς, αλλά ας εστιάσουμε σε λίγους. Κατ’αρχάς, αποτελούν επενδυτικό όχημα για πολλούς ανθρώπους. Οποιοδήποτε επενδυτικό όχημα απαιτεί ορισμένο αριθμό ρυθμίσεων για να αποκλείονται οι επιτήδειοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε περισσότερα από 6.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα και όταν έχετε πολλά άτομα που έχουν εκδώσει τέτοια. Ποιος ξέρει αν είναι νόμιμα ή όχι; Η απάντηση σε αυτή τη βασική ερώτηση απαιτεί έναν ορισμένο βαθμό ρύθμισης και εποπτείας, απαιτώντας τουλάχιστον από όλους κάποιας μορφής εγγραφή.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά μέσα που θα μπορούσαν να θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο εκδότης ενός «stablecoin» λέει βασικά: «Θα πάρω τα χρήματά σας. Όποτε θέλετε να εξαργυρώσετε, θα λάβετε αυτά τα χρήματα πίσω». Αυτό είναι το ίδιο είδος υπόσχεσης που δίνει μια τράπεζα με τις καταθέσεις σας. Για να λειτουργήσει, εσείς ως καταθέτες πρέπει να είστε αρκετά σίγουροι ότι τα χρήματα θα υπάρχουν – ή ότι η τράπεζα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα εάν είναι απαραίτητο για να σας επιστρέψει – ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι θέλουν και αυτοί τα χρήματά τους.

Επομένως, ένα stablecoin έχει «κίνδυνο», που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι παραδοσιακές τράπεζες ελέγχονται και εποπτεύονται. Επομένως, κάθε ίδρυμα που λέει «θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω» πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή ρευστότητα για να τηρήσει αυτή την υπόσχεση.

Υπάρχουν, επίσης, άλλοι «κανονικοί τραπεζικοί» λόγοι για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και των εταιρειών που τα εκδίδουν. Μήπως δημιουργούνται οχήματα που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν παράνομες πληρωμές; Εσείς ο ίδιος κάνετε πληρωμές σε οντότητες που μπορεί να είναι παράνομες; Οι παράνομες οντότητες – η μαφία, οι έμποροι ναρκωτικών – είναι μεγάλοι παίκτες σε αυτό το σύστημα πληρωμών;

Πρέπει να έχουν υπόψη οι ρυθμιστικές Αρχές ότι το μήνυμα δεν πρέπει να είναι: «Επειδή έχουμε ρυθμίσει αυτά τα πράγματα, η αξία τους έχει πλέον πιστοποιηθεί. Προχωρήστε και επενδύστε».

Οι ρυθμιστικές Αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, και ελπίζω και προσεύχομαι να μην εκραγεί τίποτα στην αγορά αυτή στο μεταξύ. Η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ήδη μεγαλώσει πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε χωρίς ρύθμιση.

Το δίλημμα για τις ρυθμιστικές Αρχές είναι να επιτρέψουν την αναζήτηση καλύτερων χρήσεων κρυπτονομισμάτων, περιορίζοντας ταυτόχρονα την έκταση του κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το σύστημα κρυπτογράφησης και το κοινό.

Ελπίζω ότι σε λίγα χρόνια οι ρυθμιστικές Αρχές θα μπορούν να κοιτάξουν πίσω και να πουν: «Λοιπόν, το κάναμε λογικά και επιτρέψαμε την καινοτομία. Μάθαμε επίσης ως ρυθμιστές και υπήρχε ένα μέσο, το οποίο επέτρεψε στον κόσμο της κρυπτογράφησης να γίνει τελικά χρήσιμος».

Ο Ραγκουράμ Ρατζάν είναι πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India). Είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Chicago Booth School of Business.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto