Μια νεοσύστατη κατηγορία κρυπτονομισμάτων, που φαίνεται να «διασκεδάζει» με τον κίνδυνο», καταγράφει σημαντική άνοδο, την ώρα που τα άλλα crypto υποχωρούν εν μέσω αβεβαιότητας για τον πόλεμο και τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για ψηφιακά νομίσματα, που υποστηρίζονται από τον χρυσό, και είναι οι νεότερες παραλλαγές των stable coins, τα οποία είναι συνήθως συνδεδεμένα με το δολάριο για να δαμάσουν την αστάθεια.

Το μεγαλύτερο από αυτά, το Pax Gold ή PAXG, έχει σημειώσει άλμα 7,4% το 2022, ενώ ο κύριος αντίπαλός του το Tether Gold έχει εκτιναχθεί κατά 8,5%.

Αντίθετα, το bitcoin έχει χάσει πάνω από 13% και το Ether έχει πέσει 20%.

«Μία από τις κύριες ανησυχίες που έχουν πολλοί άνθρωποι που είναι νέοι στην κρυπτογράφηση είναι ότι δεν υποστηρίζεται από τίποτα. Απλώς εμφανίζεται σε μια οθόνη», δήλωσε ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Gainesville Coins. «Έτσι, η σύνδεσή τους με ένα πραγματικό εμπόρευμα, είναι λογικό να φαντ΄;αζει πιο ασφαλής».

Η προσέγγιση του χρυσού, ενός παραδοσιακού καταφύγιου αντιστάθμισης έναντι των γεωπολιτικών αναταραχών και του πληθωρισμού, δεν προκαλεί έκπληξη. Η ζήτηση για κρυπτονομίσματα με χρυσό, ωστόσο, είναι νέα.

Όπως γράφει το Reuterw, τα stablecoins, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο είδος κρυπτονομισμάτων, έχουν αναδειχθεί ως ένα κοινό μέσο συναλλαγής, που χρησιμοποιείται συχνά από traders που επιδιώκουν να μετακινήσουν κεφάλαια. Είναι πιο εύκολο να ανταλλάξετε μεγάλα stablecoins με bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα, παρά να ανταλλάξετε παραδοσιακά χρήματα όπως δολάρια ΗΠΑ με bitcoin.

Το Tether Gold έχει ενισχυθεί από μεγαλύτερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων «φαλαινών» με κρυπτονόμισμα 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, χρησιμοποιώντας το διακριτικό για να μετατρέψουν ένα μέρος των διαθεσίμων τους σε χρυσό, σύμφωνα με τον Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας της Tether.

«Πολλοί από τους επενδυτές μας ασχολούνταν ήδη με την κρυπτογράφηση, αλλά τους ενδιέφερε να μην έχουν ολόκληρη την περιουσία τους σε κρυπτογράφηση ή σε δολάρια, και αναζητούσαν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ανθεκτικά στον πληθωρισμό, όπως ο χρυσός», είπε.

Ωστόσο, τα νομίσματα που υποστηρίζονται από χρυσό εξακολουθούν να είναι μια εξειδικευμένη καινοτομία στην αγορά κρυπτονομισμάτων προς το παρόν – οι PAXG και Tether Gold είναι μόλις δύο ετών – με μικρή ρευστότητα και μικρή βεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη περιουσία τους.

Το PAXG έχει δει την αξία της σχεδόν να διπλασιάζεται στα 627 εκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ η Tether Gold έχει αυξηθεί κατά 9% και ξεπερνά τα 209 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, το οκτάχρονο αδερφάκι του τελευταίου, το Tether με δολάριο – το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο – έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το CoinMarketCap, οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών χρυσού PAX κυμαίνονταν μεταξύ 10 και 520 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τους όγκους Ether που κυμάνθηκαν μεταξύ 8,7 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News