Τάξη στο χάος των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα παρουσιάσουν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο οι Χρήστος Σταϊκούρας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάζεται πολλούς μήνες. Το θέμα δεν είναι εύκολο καθώς αφορά τη νομιμοποίηση εκτάσεων του δημοσίου που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες πριν από δεκαετίες ή ακόμη και πάνω από ένα αιώνα. Το νομοσχέδιο, όπως μαθαίνουμε, θα δίνει δικαίωμα εξαγοράς μικρών καταπατημένων εκτάσεων που βρίσκονται στην κατοχή των ιδιωτών για περισσότερα από 40 χρόνια. Παράλληλα, θα προβλέπει την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες μετά από 100 χρόνια.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις κυρίως από το 1995 και μετά έχουν ασχοληθεί με τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου. Επιτροπές συγκροτήθηκαν, νομοσχέδια συντάχθηκαν, αλλά κανένα δεν έφθασε στη Βουλή. Στο τέλος όλα κατέληγαν στο συρτάρι κάποιου γραφείου του υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι διατάξεις για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων εμφανίζονται λίγο πριν ανοίξει η προεκλογική περίοδος και πάντα σε συνδυασμό με εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις. Τυχαίο;

___________________________________

Ενδεχομένως και σήμερα να παραλάβει ο πρωθυπουργός το draft του σχεδίου ενεργειακής ενίσχυσης των νοικοκυριών με εθνικούς πόρους. Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, περίπου. Τις επόμενες μέρες η Αθήνα θα ενημερωθεί και για τις ευρωπαϊκές προθέσεις στήριξης. Οι τελικές προτάσεις της ΕΕ θα κατατεθούν στις 18 Μαΐου, ενώ τις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη Αθήνας – Βρυξελλών, για το ίδιο θέμα.

___________________________________

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η ομιλία του πρωθυπουργού, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, θα γίνει την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. Όπως σημειώνει η Νάνσι Πελόζι στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Nα σημειώσουμε εδώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας που προσκαλείται να απευθύνει ομιλία σε συνεδρίαση του Αμερικανικού Κογκρέσου. H πρόσκληση αυτή προς τον πρωθυπουργό να απευθυνθεί στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί μεγάλη τιμή και δείχνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και σταθερού εταίρου σε μια κρίσιμη περιοχή σε μια ακόμη πιο κρίσιμη συγκυρία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια 70 φορές ξένοι ηγέτες απευθύνθηκαν σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Από αυτούς μόνο οι 33 δεν ήταν αρχηγοί κράτους. Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΒ) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κα). Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη αντίστοιχη ομιλία μετά την πανδημία (η τελευταία ήταν του ΓΓ ΝΑΤΟ το 2019).

___________________________________________________

Συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ωστόσο αυτή η συνάντηση ήταν η τελευταία με την ιδιότητα του πρέσβη για τον κ. Πάιατ καθώς αναμένεται να αναλάβει θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τα ενεργειακά και έτσι αναμένεται αμείωτη και στο μέλλον η ενασχόληση του Τζέφρι Πάιατ με τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ έκανε λόγο για προσωρινό αποχαιρετισμό.

«Αποχαιρετώντας (προς το παρόν) τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με εκτίμηση για την υπηρεσία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον!».

_____________________________________

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας αναμένεται η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), κ. Στ. Βλαστού. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα είχε αποχωρήσει ο πρόεδρός της, κ. Αντ. Μπέζας. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ διαμορφώθηκε τότε ως εξής:

Γρηγόριος Αναστασιάδης, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ
Στέφανος-Διονύσιος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ
Παναγιώτης Μπαλωμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ
Άννα Σαΐπη, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ
Χαρά Βαρδακάρη, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ
Μιχάλης Κανδαράκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ

Οπως είχε λεχθεί τότε, «στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ είναι να επιταχύνει την υλοποίηση σημαντικών έργων με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση, ωρίμανση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων καθώς και την αύξηση της κερδοφορίας και των εσόδων της, όπως αναφέρεται. Ως αποτέλεσμα, θα συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

_____________________________________

Σε Νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Ναυτιλίας που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, περιλαμβάνεται και τροπολογία που φιλοδοξεί να λύσει την εμπλοκή που έχει προκαλέσει σε ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά έργα σε λιμάνια αλλά και την αξιοποίηση μαρινών, πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με αποφάσεις του έβαλε φρένο στις επενδύσεις του ΟΛΠ καθώς θα έπρεπε να είχε προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, προκειμένου να ερευνηθούν, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον του σύνθετου αυτού σχεδίου, το οποίο συνεπάγεται επέκταση και μεγέθυνση του λιμένα σε πολλαπλά πεδία δραστηριοτήτων.

Επίσης το ΣτΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσού λόγω μη έγκρισης της κοινής υπουργικής απόφασης εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων.

____________________________________

Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η διαδικασία εξαγοράς των εννέα από τα 11 καταστήματα της ηπειρώτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ SEP Markets από την Σκλαβενίτης. Ο στόχος είναι τα καταστήματα να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο δίκτυο έως το τέλος Ιουνίου.

Και κάπως έτσι το συνολικό δίκτυο της Σκλαβενίτης θα αριθμεί 440 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

______________________________________________________

Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν στη διάθεσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου; Ότι με τις απαραίτητες αναγωγές, τα ποσοστά διαμορφώνονται σήμερα στα εξής επίπεδα, ανά κόμμα:

  • ΝΔ 33%
  • ΣΥΡΙΖΑ 25%
  • ΠΑΣΟΚ 16%

Το συμπέρασμα; Δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά για αυτοδυναμία ούτε λόγος…

____________________________________________

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να επέλεξαν το Τάε κβο ντο για να πραγματοποιήσουν τα συνέδρια τους, ωστόσο στη ΝΔ αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν. Θα το κάνουν στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

____________________________________________

Σε επίπεδα πάνω από 18 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα φέτος. Δηλαδή, έστω οριακά, πάνω κι από τη χρονιά – ρεκόρ του 2019. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Και κάπως έτσι ο εκλογικός πειρασμός του φθινοπώρου θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος…

____________________________________________

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2022, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τους Βέλγους Μονάρχες θα συνοδεύσουν αρκετοί Υπουργοί.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της Επίσημης Επίσκεψης, οι Μονάρχες και η βελγική αντιπροσωπεία θα επισκεφθούν την Αθήνα και την Αττική και θα συναντηθούν με τις ανώτατες ελληνικές Αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

___________________________________________

Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου θα παρουσιαστούν σε Αθήνα και Παρίσι τα 118 έργα νεοελληνικής τέχνης που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοπρασία των τελευταίων 40 ετών.

Το έργο με την υψηλότερη εκτίμηση είναι η «Πανσέληνος Ι» του Γιάννη Μόραλη, έργο του 1977, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ, ενώ δύο ακόμα έργα βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα που αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των συλλεκτών.

Το πρώτο είναι η «Λουόμενη παιδίσκη» του πατριάρχη της νεοελληνικής τέχνης Νικηφόρου Λύτρα. Η εκτίμηση για τον πίνακα, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κοινό και αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα ηθογραφικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, κυμαίνεται μεταξύ 220.000 και 280.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι το μεγάλων διαστάσεων έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Ο Ηρακλής και η Λερναία Υδρα». Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες σωζόμενες τοιχογραφίες του, έργο του 1929, η οποία και εκτέθηκε πρόσφατα στην τελευταία αναδρομική έκθεση του λαϊκού ζωγράφου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories