Το «κρυφό» μήνυμα πίσω από τη χθεσινή έξοδο στις αγορές αποκρυπτογραφεί η στήλη μας

Θα διατηρήσω όμως για λίγο ακόμα ζωηρό το σασπένς και θα μεταφέρω πρώτα μία άλλη πληροφορία. Θυμάστε το πράσινο ομόλογο; Εκείνο που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών από πέρσι; Και  ο ΟΔΔΗΧ το προετοιμάζει ούτως ώστε να το λανσάρει για πρώτη φορά τίτλο με στόχο να χρηματοδοτήσει  επενδύσεις στο περιβάλλον και το κλίμα;  Όπως πληροφορούμαστε η καλοκαιρινή, πράσινη έξοδος πάει μάλλον για μετά το φθινόπωρο. Το αλαλούμ που έχει προκαλέσει ο «ενεργειακός» πόλεμος στους… πράσινους σχεδιασμούς των κρατών αλλάζει και τον χρόνο της πρεμιέρας. Η προετοιμασία πάντως γίνεται και θα είναι «έτοιμο» για να δοθεί το σήμα της εξόδου για όποτε κριθεί κατάλληλη η στιγμή.

Πάμε τώρα στο μήνυμα της χθεσινής επανέκδοσης του ομολόγου 7ετους διάρκειας. Πέραν από τα μηνύματα για μία επιτυχημένη έξοδο παρά τις δυσκολίες διεθνείς συγκυρίες και το υψηλότερο επιτόκιο ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο βροντοφωνάξουν τη βελτίωση της αγοράς. Το στρατηγείο λοιπόν στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  και λέει το εξής:  Η εκδοτική στρατηγική έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων και επίσης τη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς. Και ο νοών νοείτω…

Ο δημοσιονομικός χώρος

Σχεδόν οριστικοποιήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για την ενεργειακή στήριξη των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται σε: 750-800 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ στο ποσό αυτό, πρέπει να προστεθούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που υπολογίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ, καθώς και  τα όποια έσοδα προκύψουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

Το άθροισμα; Με τις σημερινές τιμές, το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να ενισχυθεί έως και κατά 50% σε σύγκριση με τη σημερινή στήριξη.

Oι ελληνικές εταιρείες και οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου

Η θέση των τριών ελληνικών εταιρειών που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο απέναντι στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου και της Gazprom για την πληρωμή των ποσοτήτων με βάση το διάταγμα Πούτιν, ζητήθηκε πριν τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΡΑΕ συγκλήθηκε η επιτροπή διαχείρισης ενεργειακών κρίσεων όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Mytilineos και της Προμηθέας Gas (όμιλος Κοπελούζου). Οι ίδιες πηγές θέλουν τις τρεις εταιρείες να δηλώνουν κατηγορηματικά πως θα ακολουθήσουν τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον τρόπο πληρωμής της Gazprom.

Η κοινή αυτή θέση μεταφέρθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν την κυβερνητική σύκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πρωινή σύσκεψη της ΡΑΕ εξετάστηκαν δε, και οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών των προαναφερόμενων εταιρειών από εναλλακτικές πηγές αν παραστεί ανάγκη.

Η Αρχή συνεχίζει και σήμερα, όπως μαθαίνουμε την προετοιμασία του Plan B της χώρας. Αναμένεται μετά από τηλεδιάσκεψη με τον ΔΕΣΦΑ να αποφασιστεί αν τελικά για την εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στο νησάκι της Ρεβυθούσας θα επιλεγεί η λύση της ενοικίασης, σε πρώτη φάση, για διάστημα 12 – 18 μηνών ή η αγορά της. Ο Διαχειριστής επιμένει ως προς τη δεύτερη επιλογή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το δεξαμενόπλοιο θα φτάσει στη Ρεβυθούσα τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Γιοφύρι της Αρτας και ΕΝΦΙΑ

Σε «Γιοφύρι της Άρτας» εξελίσσεται η έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά τα σημειώματα του νέου φόρου ακινήτων έως το Σάββατο 30 Απριλίου. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω του ότι είχαν επιφορτιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό με το «τρέξιμο» της νέας εφαρμογής για το επίδομα καυσίμων αλλά και με το ότι υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ζητούν πίστωση χρόνου ορισμένων ημερών για να είναι σίγουρο και ορθό το αποτέλεσμα των εκκαθαριστικών. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ο.Τ. τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μπορεί να ανέβουν στην πλατφόρμα της aade.gr την Τρίτη 3 Μαΐου. Άλλωστε όπως λένε αρμοδίως η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης δεν αλλάζει καθώς θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαΐου. Αν ανέβουν τα εκκαθαριστικά με μία – δύο μέρες καθυστέρηση δεν θα αλλάξει κάτι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αν όμως αναρτηθούν βιαστικά και διαπιστωθούν λάθη τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο σοβαρό και σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Στο ίδιο έργο θεατές

Με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μπορεί η ΑΑΔΕ να άνοιξε την πλατφόρμα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να πατήσουν το κουμπί της υποβολής της δήλωσής τους. Σχεδόν ένα μήνα μετά την πρεμιέρα της πλατφόρμας  έχουν υποβληθεί περίπου 280.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2021, έξι στους δέκα έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ενώ σχεδόν ένας στους έξι λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Νόμοι και εγκύκλιοι

«Κάτι δεν πάει καλά» με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων το οποίο κάνει λόγο για «πασχαλινό δωράκι» σε εκατοντάδες δημάρχους και νομάρχες ανά την επικράτεια.

Αναφέρεται σε εγκύκλιο – που δημοσιεύθηκε την Μεγάλη Τετάρτη – και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης να λαμβάνουν – εφεξής – διπλή σύνταξη.

Και βεβαίως εάν το προβλέπει ο νόμος κανένα πρόβλημα. Η καταγγελία του Δικτύου αναφέρει πως «δεν υπάρχει σχετική διάταξη νόμου που να ορίζει κάτι τέτοιο».

Στην περίπτωση που ισχύει αυτό, πρόκειται για προβληματική εγκύκλιο, καθώς οι εγκύκλιοι ερμηνεύουν και δεν αντικαθιστούν το νόμο…

Και να ήταν η πρώτη φορά. Ανάλογη, ίσως και χειρότερη, είναι η πρακτική που τηρήθηκε κατά την ερμηνεία του νόμου 4670/2020, για την απασχόληση των συνταξιούχων.

Ο νόμος προβλέπει μεταβατικό χρονικό διάστημα για την ισχύ της περικοπής της σύνταξης κατά 30%, αντί της αναστολής σε περιπτώσεις απασχόλησης ρου συνταξιούχου στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα ορίζει δύο ημερομηνίες, για το πότε θα ισχύει το 61ο έτος της ηλικίας και πότε το 62ο έτος.

Τι ακολούθησε την ψήφιση του νόμου; Το εξής ευτράπελο: εξέδωσε εγκύκλιο το υπουργείο, ερμηνεύοντας το νόμο και ακολουθώντας τις δύο ημερομηνίες ορόσημο, που προβλέπονται στην σχετική διάταξη (άρθρο 27 νόμου 4670/2020).

Και ω του θαύματος, σε τρεις μήνες, εκδίδεται νέα εγκύκλιος από τον e – ΕΦΚΑ, η οποία είναι παντελώς αντίθετη με αυτή του υπουργείου. Φθάνει μάλιστα στο σημείο να τροποποιήσει πλήρως την συγκεκριμένη διάταξη.

Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρεται στο «γράμμα του νόμου» και αυτή του e – ΕΦΚΑ επιχειρεί… «να ξαναγράψει» το νόμο.

Ωστόσο στα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα, μόνο η Βουλή τροποποιεί ψηφισμένη διάταξη νόμου.

Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες του υπουργείου και του e – ΕΦΚΑ επιμένουν στην εφαρμογή της εγκυκλίου και όχι της νομοθετημένης διάταξης…

Επαναλειτουργία

Την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Αλουμύλ στην Ξάνθη, αποφάσισε η διοίκηση της εταιρίας. Εκτιμάται ότι έτσι θα βελτιώσει σημαντικά το κόστος και θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, που θα κατατεθεί το Μάιο σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί και προβλέπει:

  1. Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% για φέτος (έναντι 4,5% του προϋπολογισμού)
  2. Πληθωρισμό 5,5%-6% (έναντι 0,8% του προϋπολογισμού)
  3. Ελλειμμα 2% του ΑΕΠ (έναντι 1,4% του ΑΕΠ με βάση τη μεθοδολογία ESA κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα χάρη και στον πληθωρισμό)

Η πρόβλεψη: Για το 2023 θα προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Ούτε ένας Έλληνας!

Ειδικό μητρώο με τα στελέχη από την Ελλάδα που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις στην ΕΕ πρόκειται να δημιουργήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της κίνησης είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Σήμερα σε 13 από τις 41 κορυφαίες υπηρεσίες της ΕΕ δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας σε θέση ευθύνης!

Ερχονται οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι

Οι πρώτες 200 αιτήσεις μεταφοράς της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα, από ευρωπαίους συνταξιούχους, έχουν ήδη υποβληθεί στο ΥΠΟΙΚ. Με αυξημένα φορολογικά προνόμια…

Η ιδιαιτερότητα; Το βασικό χαρακτηριστικό τους έχει να κάνει το γεγονός ότι θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος με πολύ χαμηλό συντελεστή: Στο 7% του ύψους της σύνταξης τους.

Υπογραφές

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 πρόκειται να συμβασιοποιηθεί η υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας. Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το ίδιο διάστημα τοποθετούνται χρονικά και δυο νέε μεγάλες παραχωρήσεις στον ΒΟΑΚ. Συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

«Ζωντανό» το υφυπουργείο Ακρίβειας

Η ιδέα για τη συγκρότηση υφυπουργείου Ακρίβειας δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι του Μαξίμου. Αντιθέτως, παραμένει όσο ποτέ άλλοτε ενεργή. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Εκτίναξη οικοδομικών υλικών και αποτελέσματα

Οι φρενήρεις ρυθμοί αύξησης των οικοδομικών υλικών, των καυσίμων και των μεταφορικών εξόδων έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα των κατασκευαστικών εταιρειών, ροκανίζοντας την κερδοφορία τους.

Για αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται μεταξύ 25% και 70%, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες κάνει λόγο ο όμιλος ΑΒΑΞ στο σχολιασμό των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το 2021.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, το καθαρό κέρδος μετά φόρων του ομίλου ΑΒΑΞ ήταν μειωμένο κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι του 2020 ύψους (2 εκατ. το 2021 έναντι κέρδους 10,5 εκατ. το 2020).

Με τα περιθώρια κέρδους από τα έργα να είναι μικρά, ασχέτως της εκτίναξης των τιμών στα οικοδομικά υλικά και στα καύσιμα, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι ποιος θα αντέξει και ποιος όχι.

Πάντως η ΑΒΑΞ σπεύδει να διευκρινίσει πως στις νέες συμβάσεις έργων του ιδιωτικού τομέα και του εξωτερικού περιλαμβάνεται ρήτρα ανατίμησης υλικών και καυσίμων, ενώ για τα δημόσια έργα του εσωτερικού, αναφέρει ότι οι ανατιμήσεις καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος από σχετική νομοθεσία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories