Ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC Holdings, ο κινεζικός ασφαλιστικός κολοσσός Ping An, ζήτησε τη διάσπαση της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και έκανε σχετικές δηλώσεις την Παρασκευή στο Reuters.

Η εταιρεία Ping An έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιo διάσπασης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της HSBC.

«Η Ping An στηρίζει όλες τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων από επενδυτές που μπορούν να βοηθήσουν στις δραστηριότητες της HSBC και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής ασφαλιστικής το Σάββατο.

Η HSBC δεν σχολίασε την εμπλοκή της Ping An, αλλά υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική της σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. «Πιστεύουμε ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική και επικεντρωνόμαστε στην υλοποίησή της», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Διαχωρισμός δραστηριοτήτων στην Ασία

Το σχέδιο φιλοδοξεί να αυξήσει την αξία για τους μετόχους της HSBC διαχωρίζοντας τις δραστηριότητές της στην Ασία, όπου η τράπεζα βγάζει τα περισσότερα χρήματά της, και σε άλλα μέρη όπου δραστηριοποιείται.

Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn, ο οποίος διευθύνει την HSBC για περισσότερα από δύο χρόνια, έχει καταφέρει να διπλασιάσει την αξία της τράπεζας στην Ασία μεταφέροντας εκεί κορυφαία στελέχη και «ρίχνοντας» δισεκατομμύρια δολάρια στην επικερδή επιχείρηση διαχείρισης πλούτου, με έμφαση στην ευρύτερη αυτή περιοχή.

Ορισμένοι αναλυτές ζήτησαν επίσης από την HSBC να διαχωρίσει τις παγκόσμιες δραστηριότητές της, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα βγάζει τα περισσότερα χρήματά της στην Ασία και ότι το παγκόσμιο δίκτυό της προσθέτει κόστος χωρίς να αποφέρει αρκετά οφέλη.

Απογοήτευση Πεκίνου

Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι το Πεκίνο είχε απογοητευτεί από την HSBC για ευαίσθητα εγχώρια και διεθνή νομικά και πολιτικά ζητήματα, από την καταστολή της Κίνας στις κινητοποιήσεις που συγλκόνισαν το Χονγκ Κονγκ μέχρι την κατηγορία των ΗΠΑ κατά ενός στελέχους του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei Technologies. Το στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το 2016, η τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει την έδρα της στο Λονδίνο, απορρίπτοντας την επιλογή να μεταφέρει το κέντρο βάρους της πίσω στον κύριο κόμβο δημιουργίας κερδών του Χονγκ Κονγκ μετά από 10μηνη αναθεώρηση.

Η HSBC κέρδισε το 52% των συνολικών εσόδων του περασμένου έτους ύψους 49,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ασία και το 65% των αναφερόμενων κερδών προ φόρων από αυτή την περιοχή, με το Χονγκ Κονγκ να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της. Η τράπεζα είναι εισηγμένη τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ping An κατείχε μερίδιο 8,23% στον τραπεζικό κολοσσό στις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή