Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο λέει ότι δεν έχει στην ιδιοκτησία του καμία κατοικία και πως κοιμάται συχνά σε σπίτια φίλων. Έχει ως ένα από τα βασικά του όνειρα την κατάκτηση του διαστήματος τόσο για προσωπικούς όσο και για εμπορικούς σκοπούς. Και στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχει περάσει επίσης από χίλια κύματα για να γίνει τόσο πετυχημένος, πρώτα παίρνοντας μεγάλα στοιχήματα με την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla αλλά και κινδυνεύοντας δύο φορές με χρεοκοπία όσον αφορά την εταιρεία του για την εξερεύνηση του διαστήματος SpaceX.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ίλον Μασκ δεν σταματά ποτέ να αναλαμβάνει δράση και βρίσκεται πλέον για τα καλά ξανά στο προσκήνιο λόγω της τελευταίας του κίνησης να αποκτήσει τον έλεγχο του Twitter και πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει και τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει ποσοστό της τάξης του 9,2% στο Twitter, αγοράζοντας πάνω από 73 εκατ. μετοχές της εταιρείας οι οποίες τότε που τις πήρε είχαν αξία περίπου 3 δις δολάρια. Ποσό μικρό για τον ίδιο καθότι η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 260 δις δολάρια όντας ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg.

Τώρα, υπέβαλε –και πέτυχε να γίνει αποδεκτή- προσφορά για την πλήρη εξαγορά του Twitter, αξίας 44 δολ. σε μετρητά, φέρνοντας ξανά τα πάνω κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο. Ο Μασκ είχε προσφέρει από την αρχή 54,2 δολάρια ανά μετοχή του Twitter. Η εταιρεία αναμενόταν αρχικά να απορρίψει την προσφορά αυτή, την οποία ο Μασκ δημοσιοποίησε στις 14 Απριλίου. Τότε δεν είχε πει πώς θα συγκέντρωνε το ποσό αυτό και το Twitter είχε κινηθεί άμεσα για να τον εμποδίσει να αυξήσει το μερίδιό του από το 9,2%.

Όταν όμως ο Μασκ που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει ανακοίνωσε ότι έχει βρει χρηματοδότηση περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσφορά, η διοίκηση του μέσου κοινωνικού δικτύου άλλαξε στάση και άνοιξε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις.

Εκείνο που όπως όλα δείχνουν κατάφερε να πετύχει ήταν να κάνει μετόχους του Twitter να επικοινωνήσουν με την εταιρεία και να της ζητήσουν να μην αφήσει την ευκαιρία για μια πιθανή συμφωνία να χαθεί. Για να γίνει αυτό ο Μασκ φέρεται να είχε προσωπικές συζητήσεις με αρκετούς μετόχους της εταιρείας για να εκθειάσει τις αρετές της πρότασής του. Ο Μασκ επέλεξε μετόχους κυρίως από ενεργά επενδυτικά σχήματα με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση της εταιρείας και στην πορεία ανέφερε ότι το Twitter πρέπει να βγει από το χρηματιστήριο για να αναπτυχθεί περισσότερο και να γίνει μια γνήσια πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου, όπως τη χαρακτήρισε.

Η διαχρονική σχέση με το Twitter

Η σχέση του Μασκ με το Twitter είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ τακτικός χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακόλουθους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Εκεί ήταν που πριν μερικές μόνο εβδομάδες έκανε ψηφοφορία, ρωτώντας τους ακολούθους του αν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Όταν πάνω από το 70% απάντησε όχι, ο ίδιος ρώτησε αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει τη δική του. Αλλά φαίνεται ότι μπορεί η ιδέα αυτή να είχε σχηματιστεί πιο νωρίς στο μυαλό του.

Τα προβλήματα λόγω των αναρτήσεών του

Λόγω του Twitter ο Μασκ στο παρελθόν είχε αρκετά προβλήματα με τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ. Ήταν εκεί που τον Αύγουστο του 2018 είχε γράψει πως είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να βγάλει από το χρηματιστήριο την Tesla πληρώνοντας 420 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό του προκάλεσε και του προκαλεί ακόμη πολλές νομικές περιπέτειες. Από τότε είχε παρέμβει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) η οποία του είχε επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του κοινωνικού δικτύου. Στα πλαίσια του συμβιβασμού η SEC υποχρέωσε τότε την Tesla να μειώσει τις αρμοδιότητες του Μασκ αφαιρώντας του την προεδρία, αν και αυτός διατήρησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η Tesla κλήθηκε να καταβάλλει ακόμη πρόστιμο 20 εκατ. δολάρια και ο  Μασκ άλλα τόσα. Επίσης η εταιρεία υποχρεώθηκε να διορίσει άλλους δύο ανεξάρτητους διευθυντές και θα επιβάλλει ελέγχους στο πως επικοινωνεί ο Μασκ με το ευρύ κοινό. Ο Μασκ έχει ακόμη νομικές περιπέτειες με μετόχους για την κίνησή του αυτή.

Επίσης πολύ πρόσφατα ο Μασκ είχε προχωρήσει σε άλλη ψηφοφορία στο Twitter, εκείνη τη φορά για να ρωτήσει αυτούς τους ακολούθους σε αυτό για το εάν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών της Tesla που κατέχει, για να πάρει θετική απάντηση από το σχεδόν 60% των 3,5 εκατ. που ψήφισαν.

Είχε επιλέξει τον τρόπο αυτό για να επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της φορολογίας των κερδών κεφαλαίου ιδιαίτερα για τους κροίσους, στην οποία έχει αντιταχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν ότι πιθανότατα ο Μασκ θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς τότε στις πωλήσεις, επειδή βρίσκεται αντιμέτωπος με φόρο άνω των 15 δισ. δολαρίων λόγω των δικαιωμάτων (options) σε μετοχές της εταιρείας που κατείχε. Ο ίδιος όμως φαίνεται ότι επέλεξε με τον τρόπο αυτό να παραμείνει στη δημοσιότητα και να περάσει τα δικά του μηνύματα. Αυτό εξακολουθεί να κάνει και τώρα χωρίς κανένα διάλειμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή