Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ίλον Μασκ έκανε γνωστή την επιθυμία του να ιδρύσει ένα εργοστάσιο παραγωγής καραμελωμένων φιστικιών, μέσω του οποίου θα εξαγόραζε τη σειρά ζαχαροπλαστείων, See’s Candies, στις ΗΠΑ, του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Μετά, όμως, άλλαξε γνώμη. Έτσι, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με τη συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Mασκ για την εξαγορά του Twitter.

Σίγουρα, ο επικεφαλής της Tesla δεν αστειευόταν καθόλου για την εξαγορά του Twitter. Παράλληλα, η Morgan Stanley έχει προβεί σε σημαντική χρηματοδότηση. Η συμφωνία, ακόμη, ορίζει ότι εάν είτε ο ίδιος – ή το Twitter- αθετήσουν τη συμφωνία, θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό του 1 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι του Twitter προσέθεσαν μία ειδική ρήτρα, η οποία θα μπορούσε, θεωρητικά, να αναγκάσει τον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία, εάν απειλήσει να κάνει πίσω. Πρακτικά, όμως, ακόμη κι αυτό θα μπορούσε, πιθανότατα, να διευθετηθεί, εάν επιβληθεί κάποιο τέλος στο ενδεχόμενο αθέτησης συμβολαίου.

Yπάρχουν, όμως, βάσιμοι λόγοι να ανησυχεί ο Μασκ. Ο σημαντικότερος είναι η Tesla. Η μετοχή του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων έχει πέσει περίπου στο ένα πέμπτο από τότε που ο Mασκ αποκάλυψε, για πρώτη φορά, το μερίδιό του στο Twitter, εν μέρει επειδή ο Mασκ μπορεί να πουλήσει μετοχές της, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter. Eάν η μετοχή της Τesla ανακάμψει – πιθανότατα εάν η συμφωνία με το Twitter ακυρωθεί – τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια του πλούτου που έχει ανακτηθεί θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί μετά από ενδεχόμενη αθέτηση συμβολαίου.

Η Κίνα διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η Tesla παράγει το ήμισυ των οχημάτων της εκεί, ενώ, παράλληλα, το ένα τέταρτο των εσόδων της προέρχονται από την αγορά της χώρας. Εντούτοις, το Twitter δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, φίλο της Λαϊκής Δημοκρατίας, διότι δεν υποστήριξε το Πεκίνο στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα θα μπορούσε να «κρατήσει όμηρο» την Tesla, εάν το Twitter με επικεφαλής τον Μασκ δεν συνεργαζόταν με τα «θέλω» της χώρας. Κάτι τέτοιο, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις βλέψεις του Μασκ περί ελευθερίας του λόγου.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο «απολυταρχισμός» του Μασκ, πιθανότατα, να μην μπορέσει να αντέξει κάποια συμφωνία με το Twitter. Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε στους Financial Times, αυτή την εβδομάδα, ότι η εταιρεία θα πρέπει να ελέγχει το παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο, ειδάλλως κινδυνεύει με απαγόρευση των δραστηριοτήτων της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι λιγότερο επιθετικές, άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν πράγματι να αποτελέσουν παρόμοια απειλή. Η Apple, για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να ορίζει ποιες εφαρμογές θα εμφανίζονται στο Apple Store της.

Ίσως είναι πιο εύκολο για τον Μασκ να αποχωρήσει από τη συμφωνία, πριν κάτι από όλα αυτά αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα: η αγορά το έχει προλάβει ήδη εν μέρει. Οι μετοχές του Twitter, αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύονται 11% χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς του – ένα αρκετά ευρύ άνοιγμα για μια συμφωνία με μικρή αντιμονοπωλιακή ώθηση. Τα tweets του Μασκ, τα οποία επικρίνουν κάποιες ενέργειες της εταιρείας, – ενδεχομένως περιφρονώντας τη συμφωνία συγχώνευσης – υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του. Το πιο πιθανό, όμως, είναι η προσοχή του Μασκ να στραφεί αλλού. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners