Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε επιδείνωση κατά την εβδομάδα έως την 24η Απριλίου 2022, για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεχόμενες εβδομάδες βελτίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 85 μονάδες από τις 87,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Κατά την εβδομάδα αυτή νέα βελτίωση σημείωσε ο υποδείκτης της υγείας (κατά 2,4 μονάδες) για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς και οι υποδείκτες της αγοράς εργασίας (κατά 1,2 μονάδες) και της ζήτησης / κατανάλωσης (κατά 0,1 μονάδες). Η βελτίωση του υποδείκτη της υγείας οφείλεται στη νέα μείωση στον ημερήσιο μέσο όρο των κρουσμάτων (5626 άτομα κατά την εβδομάδα αυτή, από 9219 άτομα κατά την προηγούμενη εβδομάδα), στη μείωση του πλήθους των ημερήσιων θανάτων από την πανδημία κατά μέσο όρο (39,9 θάνατοι, από 65,4 θάνατοι κατά την προηγούμενη εβδομάδα) και στη νέα μείωση του βαθμού θετικότητας.

Από την άλλη μεριά, μείωση παρατηρήθηκε στον υποδείκτη του χρηματοοικονομικού κλάδου (κατά 2,8 μονάδες), στην παραγωγή / βιομηχανία (κατά 2,5 μονάδες) και στην κινητικότητα (κατά 1,3 μονάδες).

Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις έως το 2025 για την ελληνική οικονομία

Στον Πίνακα 2 παραθέτουμε και τις εκτιμήσεις για ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός πλέον προσεγγίζει για το 2022 το 8,4%.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

2. Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις έως το 2025 για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Μια εμπειρική μελέτη στο δημοσιοοικονομικό αλφαβητισμό των πολιτών
Academia |

Μια εμπειρική μελέτη στο δημοσιοοικονομικό αλφαβητισμό των πολιτών

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του θέματος για τους πολίτες και δημιουργούν πολλές σκέψεις για τη χρησιμότητα ανάπτυξης ενός πλαισίου εκπαίδευσης των πολιτών σε δημοσιοοικονομικά ζητήματα.