Με κέρδη έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταφέρνει στο τέλος να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των υπολοίπων, οι οποίοι προσπάθησαν να ανακάμψουν από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,5%, με τον κλάδο των πετρελαιοειδών να κερδίζει 4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 7.561 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 14.039 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,79% στις 6.476 μονάδες.

Τα εταιρικά κέρδη συνέχισαν να οδηγούν την πιο σημαντική κίνηση των τιμών των μετοχών στην Ευρώπη. Η γερμανική εταιρεία πρώτων υλών Covestro υποχώρησε 6,3% μετά την περικοπή του guidance της, ενώ η δανική εταιρεία διαχείρισης εγκαταστάσεων ISS κέρδισε 6,3% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Η BP σημείωσε κέρδη άνω του 6,6%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 6,2 δισ. δολάρια, τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι δεν θα ξεπερνούν τα 4,5 δισ., ωστόσο η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ευνόησε την πετρελαϊκή. Πάντως, ανακοίνωσε και ζημία 20,4 δισ. δολαρίων λόγω της αποχώρησης από τη ρωσική Rosneft.

Κέρδη κοντά στο 5% σημείωσε και η γαλλική BNP Paribas, καθώς ανακοίνωσε άνοδο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2022 στα 2,11 δισ. ευρώ, από 1,77 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των εσόδων από συναλλαγές.

Πάντως πέραν των εταιρικών κερδών, το ενδιαφέρον των αγορών είναι στις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed την Τετάρτη, όταν και αναμένεται η πρώτη αύξηση του επιτοκίου, αλλά και στη συνέχιση του πολεμικού σκηνικού στην Ουκρανία.

ΧΑ: Ισχυροί κλυδωνισμοί με αυξημένο τζίρο

Επικίνδυνο ήταν το μείγμα που δημιουργήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο «βούτηξε» στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά αυτό έγινε με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι διαθέσεις των επενδυτών μόνο θετικές δεν είναι για την αγορά.

Ο γενικός δείκτης έχασε 2,38% στις 900,45 μονάδες, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 111 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές